2045 година: Учени от футуристично звено на Пентагона говорят какво ще е бъдещето (ВИДЕО)

18726
2045 година: Учени от футуристично звено на Пентагона говорят какво ще е бъдещето (ВИДЕО)
Снимка: Pixabay

Представяме ви няколко научно разработени сценария за бъдещето, които ще предизвикат интереса у мнозина от вас. Все пак знаем, това са прогнози, но от друга страна 2045 година не е чак толкова далеч във времето...

Учените от DARPA са с широки перспективи. Във видео поредица, заснета миналата година, наречена "Forward to the Future", трима учени предвиждат как според тях би изглеждал светът след 30 години. 

Д-р Джъстин Санчес, невробиолог и ръководител на център за биологични технологии на DARPA, вярва, че ще достигнем момента, в който ще можем да контролираме нещата само с ума си.

"Представете си свят, в който можете просто да използвате мислите си, за да контролирате околната среда", казва Санчес. "Помислете как можете да контролирате различни неща в дома си само с помощта на сигналите на невроните в мозъка или да комуникирате с приятели и близки, използвайки невронната активност на мозъка си", добави той.

Според Санчес, DARPA работи върху технологии, които ще превърнат това в реалност. Вече съществуват и реални примери за подобни футуристични технологии, например мозъчни импланти, които контролират протезни ръце.

Съвсем наскоро DARPA демонстрира подобна технология и върна на парализиран човек усещането за допир – с мозъчни импланти, които създават усещането за допир на собствената ръка. 

Бъдещето обаче крие много повече от мозъчни импланти. Много нововъведения ще променят сградите и други неща, които ни заобикалят, казва Стефани Томпкинс, геолог и директор на центъра, който разработва технологии за отбраната. 

Според нея ще започнем да строим с материали, които са невероятно здрави и същевременно много леки. Представете си небостъргач, направен от нещо със здравината на стомана и лекотата на въглеродно влакно. На молекулярно ниво разбира се, нещата изглеждат по-сложно. 

"За 30 години напред си представям свят, в който дори не можем да разпознаем материалите, които ни обкръжават", твърди Томпкинс.

Не по-малко интересна е визията на Пам Мелрой, зам.-директор на DARPA. Според нея, най-голямата промяна ще е връзката на хората с машините - по-точно нивото на комуникацията и това, че все повече технологии работят с гласови команди. В DARPA обаче работим върху технологии, които да правят машините партньори на хората и да разбират човешката визия за изпълнение на много по-сложни задачи, като управлението на няколко летателни апарата едновременно например, уточни Мелрой. Напомня ли ви на "Терминатор" - дали трябва да се плашим?

Още: Отвъд немислимото: Военните в САЩ укротяват не само коронавируса, но и бъдещи негови мутации

Източник: Science Alert

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com