Археологически находки от 2023 г., които ни изненадаха тотално

55911
Археологически находки от 2023 г., които ни изненадаха тотално
Снимка: Viktor Vasnetsov / Public Domain

Чудили ли сте се кога хората са започнали да се целуват? Повечето изследвания предполагат, че целувката произхожда някъде от Индия през 1500 г. пр.н.е. Но през отиващата си година изследователите проследиха произхода на целувките по устните обратно до Месопотамия с повече от 1000 години по-рано. Учените разгледали надписите върху глинени плочки и открили споменавания на целувки още през 2500 г. пр.н.е.

University of Copenhagen

Целувките също може да са изиграли неволна роля за много по-бързото разпространение на микроорганизми. Някои месопотамски текстове описват заболяване със симптоми, подобни на херпесния вирус.

Технология на небесното желязо

Обектите, изложени в музеите, понякога имат истории за разказване. Такъв е случаят с връх на стрела от бронзовата епоха, който от десетилетия е част от колекцията на Природонаучния музей в Берн, Швейцария. През август 2023 г. изследователите установиха, че върхът на стрелата е сложно изсечен от метеорит, кацнал аварийно на Земята преди 3500 години.

Thomas Schüpbach / Journal of Archaeological Science

Рентгенова томография и гама-спектрометрия показали, че върхът на стрелата има необичайни изотопи на алуминий-26, които не се срещат често на Земята, заедно със следи от желязо и никелова сплав, съответстващи на метеорния състав. Изследването също показало следи от брезов катран, използван за фиксиране на върха на стрелата.

Сандали от каменната ера

Хората може да са започнали да използват обувки още през Средната каменна ера, период преди 75 000 до 150 000 години, според изследване, извършено по-рано тази година. Учените разгледали следи от вкаменелости в Южна Африка и открили доказателства, които предполагат, че ранните хора са носили проста защита на краката, подобна на сандали, много по-рано, отколкото си мислехме.

Древни гранати в Китай

Археолози в Китай откриха древен склад за инструменти и оръжия с десетки каменни гранати. Всяка граната имала кръгъл отвор в центъра за барут. След като се напълнят, тези гранати могат да бъдат хвърлени, поразявайки врага.

Подобни оръжия са били открити преди в Китай, но не и около Великата стена, където се е намирал складът. Археолозите са открили над 400 каменни гранати, като много от тях датират от династията Мин (1368 – 1644 г.). Историята на бомбите в Китай се простира още по-далеч, като хората са използвали гранати още през Х век.

Бившата столица на убийствата в Англия

Макар че е дом на един от водещите университети в света, Оксфорд някога е бил и столицата на убийствата в късносредновековна Англия. Проучване по-рано тази година картографира известните случаи на убийства в средновековна Англия и установи, че процентът на убийствата в Оксфорд е четири до пет пъти по-висок от този в Лондон или Йорк, извършени предимно от млади студенти.

Тези студенти не са имали много социален контрол и са живели в среда с лесен достъп до оръжия, алкохол и секс труженици, обясняват изследователите. Много от тях принадлежали към братства, наречени „нации“, и това било допълнителен източник на конфликти. Всички тези елементи се обединили и създали идеалната обстановка за посяване на насилие.

Идеално запазен осмоъгълен меч

Археолозите откриха удивително добре запазен меч от бронзовата епоха в Бавария, Германия. Мечът е на повече от 3000 години, датира от XIV век пр.н.е. и все още блести, показвайки забележителните умения за обработка на метал на създателите му.

Archäologie-Büro Dr. Woidich

Такива мечове, известни като Achtkantschwert на немски, са били изработени само на две места в Германия и са изисквали прецизни техники за отливане и обработка. Въпреки потенциала му като функционално оръжие, липсата на белези от рязане предполага, че може да е бил използван за церемониални цели.

Тази изключителна находка, която още се проучва, подчертава напредналите технологични и културни аспекти на Културата на погребалните урни, добавяйки завладяваща глава към нашето разбиране за Европа от бронзовата епоха.

Древна впечатляваща водопроводна система в Китай

Забележителното откритие в Пинглянтай – 4000-годишен паметник в Китай, предизвиква традиционните археологически вярвания за социалните структури и технологиите. Изследователите са открили усъвършенствана керамична дренажна система, включваща взаимосвързани тръби, която е най-ранната по рода си в Китай. Тази система е проектирана да управлява мусонните води, постижение на инженерство и планиране, постигнато без централизиран орган.

Керамични тръби, открити в Пинглянтай. Hai Zhang&Yijie Zhuang et al. / Nature Water, 2023

За разлика от съседните градове, които показват ясна социална стратификация, Пинглянтай представя еднообразие в жилищата, което показва егалитарно общество. Това откритие поставя под въпрос широко приетата хидравлична хипотеза на Витфогел, която свързва мащабни проекти за управление на водите с автократични, централизирани държави.

Това оспорва идеята, че само йерархични общества с централизирана власт могат да организират и изпълнят такива сложни проекти. Постиженията на общността Пинглянтай демонстрират, че алтернативните социални структури също могат да доведат до значителен технологичен и инфраструктурен напредък.

Каменни брадви на 300 000 години

В пустините на Оман два екипа от учени са направили забележителни открития, които хвърлят нова светлина върху най-ранната история на човешката цивилизация. Повече от двадесет археолози и геолози от десет държави, ръководени от Института по археология на Чешката академия на науките, завършиха третия си пореден сезон на разкопки на два археологически обекта в Оман. Изследователите са открили брадви, датиращи от първите вълни на човешката миграция от Африка, кръгли гробни камери и колекция от скални гравюри.

Archaeology South-East/ UCL

На това място екипът от археолози не само открил черупки от яйца от изчезнал вид щраус, но също така и колекция от каменни ръчни брадви. Датирането е установило, че тези инструменти са направени и използвани от някои от първите хора, мигрирали от Африка преди около 300 000 години.

Хората произхождат от Европа, а не от Африка

Докато повечето изследователи смятат, че човечеството произхожда от Африка, най-вълнуващата новина от света на археологията може да се окаже неизвестен досега вид древни хоминини, които са живели в северната част на съвременна Турция преди повече от осем милиона години. Находката позволява да се направят нови заключения в полза на хипотезата, че далечните предци на човека са мигрирали в Африка от Източното Средиземноморие.

Общоприето е за прародина на човечеството да се смята Африка. Възможно е обаче още по-далечни предшественици на нашите предци да са дошли на континента от Евразия. Тази хипотеза не може да се нарече общоприета, но наскоро получи ново потвърждение. В Турция са открити и описани останките на неизвестен досега вид древни хоминини, които са живели там още преди 8,7 милиона години.

Любопитно е, че според някои данни екологичната среда на хоминините, които са живели в Древна Анатолия, в много отношения е приличала на тази, позната ни в африканската савана. Там се откриват останките от предците на жирафи и носорози, слонове и зебри, хиени и големи котки. Вероятно всички те – заедно с далечните предци на хората – са мигрирали в Африка в голям „отбор“, а именно от бреговете на Средиземно и Черно море.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно