Криминалисти установиха кой е превърнал Оксфорд в "столица на убийствата" на средновековна Англия

3724
Криминалисти установиха кой е превърнал Оксфорд в "столица на убийствата" на средновековна Англия
Снимка: DWR / CC BY-SA 2.5

Въпреки че Оксфорд е един от основните образователни центрове в Европа през Средновековието, нивото на убийствата там е било приблизително 60 – 75 на 100 хиляди души. Това е 50 пъти повече, отколкото в британските градове от XXI век.

Служители на Института по криминология в Кеймбридж са съставили колекция от интерактивни карти, базирани на разследвания със 700-годишна давност, проведени в три английски града (Лондон, Оксфорд и Йорк) през XIV век. Цялата информация за това е публикувана на специалния уебсайт на проекта.

Средновековна Англия е период, който започва през 1066 г. след победата на Уилям I Завоевателя (тогава херцог на Нормандия) в битката при Хейстингс срещу крал Харолд Годуинсън и завършва с поражението на Ричард III в битката при Босуърт през 1485 г. Това бележи края на Войната на розите, възхода на Тюдорите на власт и началото на Английския ренесанс.

ОЩЕ: Преди 3000 години в пустинята Атакама имало много повече убийства

Когато жител на средновековна Англия умирал по необясними причини, специален служител, коронер (съдебен лекар – б.р.), бил натоварен да разбере какво се е случило с него. Той също така съставял доклади за инциденти и разследвания, като някои от тях са оцелели и до днес. Разбира се, не знаем точно колко задълбочени и безпристрастни са били тези разследвания, тъй като много от записите се основават на изявления на местни съдебни заседатели.

Оксфорд е важен град за средновековна Англия, тъй като през 1096 г. там се е появил Оксфордският университет, един от най-старите университети в света и първият англоезичен на Британските острови. Днес Оксфорд е синоним на престиж, качество на образованието и научните изследвания. През Средновековието в тази институция са учили само духовници, които често изпитвали финансови затруднения.

Градът дължи славата си не само в научния, но и в престъпния свят. Както показа изследване на криминолози от Кеймбридж, именно „смъртно жестоки“ студенти превърнали Оксфорд в „столицата на убийствата“ на Англия през този период. В началото на XIV век там имало седем хиляди жители, от които 1500 вероятно са били студенти.

„Оксфорд разполага с пълен архив от разследвания от 1342 до 1348 г. – точно преди бубонната чума да порази града. Освен това са се съхранили частични записи под формата на копия, направени от антикваря Туин за период от 15 години, между 1296 и 1324 г. Той вероятно се е интересувал най-много от въпроси, свързани с университета, така че тази по-ранна извадка може да не е обективна. Подробностите, предоставени в разследванията, се различават. По-ранните бележки, направени от секретаря, често са подробни, докато по-късните изглеждат по-шаблонни“, разказват авторите на проекта.

Сред студентите често имало конфликти – основно между северняци (местни жители на Шотландия и Северна Англия) и южняци (Англия, Уелс и Ирландия). Тъй като студентите били духовници, те по закон избягвали съдебно преследване.

Изследователите изяснили, че най-често срещаните видове оръжия, използвани от оксфордските престъпници, били меч, дълъг или къс нож, брадва, лъкове и стрели. Те също пускали в ход собствените си ръце и други предмети, включително инструменти. Освен убийства, докладите на съдебния лекар включват злополуки, болести, инциденти в църкви и затвори.

Картата, съставена от кеймбриджките криминалисти, показва 68 убийства. В един от записите коронерът разказва как през април 1299 г. учен намушкал проститутка, когато тя поискала пари за услугите си: „В неделя преди празника на апостолите Филип и Яков, Марджъри де Херефорд починала в къщата при църквата „Св. Олдейт“ в Оксфорд. В този ден я срещнал коронерът Джон де Осеней; на лявата си гърда тя имала рана, широка един инч и дълбока пет инча“. С помощта на съдебните заседатели коронерът установил, че студент, чието име е неизвестно, отвел Марджъри в залата на лорда по време на полицейския час и там имал сексуален контакт с нея. А тъй като тя поискала пари, мъжът извадил нож и ранил жената в лявата гърда, в резултат на което Марджъри починала.

ОЩЕ: Генетици разчетоха 20 генома на освободени роби от остров Света Елена

Въпреки че Оксфорд е един от най-важните образователни центрове в Европа през Средновековието, нивото на убийствата там било приблизително 60 – 75 на 100 хиляди души. Според криминалисти това е четири до пет пъти повече, отколкото в Лондон и Йорк в онези времена, и 50 пъти повече, отколкото в британските градове през XXI век.

„Студентите в Оксфорд били мъже, обикновено на възраст 14 – 21 години. Тези млади мъже били освободени от строгия контрол на семейството, енорията или гилдията и хвърлени в среда, пълна с оръжия, с достъп до кръчми и проститутки“, обобщава професорът по криминология Мануел Айснер, участвал в съставянето на картата на убийствата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно