Пренаписване на човешката история: Намерени са брадви на 300 000 години

52942
Пренаписване на човешката история: Намерени са брадви на 300 000 години
Снимка: Roman Garba and Alžběta Danielisov/ Institute of Archaeology of the CAS in Prague

В пустините на Оман два екипа от учени са направили забележителни открития, които хвърлят нова светлина върху най-ранната история на човешката цивилизация. 

Повече от двадесет археолози и геолози от десет държави, ръководени от Института по археология на Чешката академия на науките, са завършили третия си пореден сезон на разкопки на два археологически обекта в Оман, пише Ancient Origins. 

Изследователите са открили брадви, датиращи от първите вълни на човешката миграция от Африка, кръгли гробни камери и колекция от скални гравюри. Смята се, че тези находки, направени в най-голямата пясъчна пустиня в света, ще допринесат за разбирането на най-ранната история на днешен Оман. 

Рядка статуя на бога на светкавиците е открита в Мексико

Това изследване е част от по-голям археологически проект, ръководен от Виктор Черни, еволюционен антрополог от Института по археология в Прага, който се фокусира върху „биокултурните взаимодействия на популациите и тяхната адаптация към изменението на климата“.

Единият екип е работил в провинция Дофар, в южната част на Оман, а втората група – в провинция Дукм, Централен Оман.

Инструменти от първите африкански миграционни вълни

Пустинята Руб ал-Хали в оманската провинция Дофар е известна като „Празния квартал“. Този слабо населен регион представлява пясъчна пустиня, обхващаща над 250 000 квадратни мили на Арабския полуостров. Сред пясъчни дюни, извисяващи се до 300 метра, археолозите открили и вкаменена дюна и старо речно корито от период, когато климатът в Арабия е бил значително по-влажен.

На това място екипът от археолози не само открил черупки от яйца от изчезнал вид щраус, но също така и колекция от каменни ръчни брадви. Датирането е установило, че тези инструменти са направени и използвани от някои от първите хора, мигрирали от Африка преди около 300 000 години.

Roman Garba and Alžběta Danielisov/ Institute of Archaeology of the CAS in Prague

Радиовъглеродното датиране и пространствено-времевият анализ помогнали на изследователите да научат повече за ритуалните каменни паметници, известни като трилити, които се намират в Южна Арабия. Тези кръгли гробни съоръжения датират отпреди около две хиляди години и според археолозите представляват „умалена версия на по-известния Стоунхендж в Англия“. Към момента обаче не е ясно кой ги е построил и за какво са били използвани. Освен това по думите на изследователите никой не е сигурен „какво се крие под тези гробни камери“.

Вторият експедиционен екип съсредоточил работата си върху неолитна гробница в Нафун, близо до град Ибри в Централен Оман, край Арабско море. Построено между 5000 – 4600 г. пр.н.е., това място съдържа останките от голямо укрепено селище, датиращо от III хилядолетие пр.н.е., което по-късно става важен търговски център през бронзовата епоха.

Установени са три мигрантски вълни на древни хора към Европа

По думите на проф. Алжбета Даниелисова от Института по археология в Прага вторият екип е идентифицирал „мегалитна структура, криеща две кръгли гробни камери“, в които са открити останките на няколко десетки индивиди. Даниелисова смята, че изотопните анализи на кости, зъби и черупки ще хвърлят светлина върху „храненето, естествената среда и миграциите на погребаното население“. Изследователката описва тези открития като „уникални в контекста на цяла Южна Арабия“.

Недалеч от 7000-годишната кръгла гробница вторият екип изследвал и места за производство на каменни инструменти, датиращи от късната каменна ера, включително колекция от скални гравюри. Открити са над 49 скални блока с различни стилове и различна степен на изветряне, които предоставят „изобразителен запис“ на живота на това място между 5000 г. пр.н.е. и 1000 г. от н.е.

Виктор Черни от Института по археология в Прага казва, че откритите взаимодействия на африканските и арабските археологически култури „характеризират мобилността на популациите на анатомично съвременни хора“. Той добавя, че резултатите от тези две разкопки сега ще бъдат сравнени с генетичното разнообразие на двата региона. „Надяваме се, че това сравнение ще доведе до „по-цялостен поглед върху формирането на съвременното общество в Южна Арабия“, обяснява Черни.

ОЩЕ: Археолози откриха следи от неизвестен поход на римляните благодарение на Google Earth

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com