Бетовен получи диагноза по музиката си

50752
Бетовен получи диагноза по музиката си
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Необичайно изследване е провел кардиологът Закари Голдбергер от Вашингтонския университет в съавторство със специалиста по вътрешна медицина Джоел Хоуел и музиковеда Стивън Уайтинг от Мичиганския университет (САЩ).

Учените изчислили, че ритъмът на биенето на сърцето не може да не се е отразило на музиката, която е пишел композиторът, и изучили от тази гледна точка произведенията на Лудвиг ван Бетовен.

Прасетата също са способни на съчувствие

Холандски учени установиха, че прасетата, досущ като хората, могат да изпитват съчувствие едно към друго, съобщава "Дейли мейл". Досега...

Според тях накъсаният ритъм, смяната на темпото, неочакваните паузи и съставните ноти – всички тези елементи, толкова характерни за музиката на Бетовен, говорят за нерегулярната честота на сърдечните съкращения на композитора. Резултатите от изследването са публикувани в изданието Perspectivesin Biologyand Medicine.

Биенето на сърцето на великия композитор може да се чуе в музиката му благодарение на това, че много от своите произведения той е написал, когато напълно е загубил слуха си. Учените смятат, че това е направило Бетовен по-чувствителен към собствения си сърдечен ритъм – единствената музика, която той е можел да усеща, лишен от външни звуци.

Те изучили ритмическия рисунък и препинателните знаци в три музикални произведения на композитора, които музиковедите характеризират като неочаквани и драматични за времето на Бетовен.

Това са соната за пиано в ми бемол мажор „Прощална“ (opus 81a), в която специалистите чули отличителен „скачащ“ ритъм, а след това – неритмично биене на сърцето.

Също струнният квартет №13 в си бемол мажор (opus 130), където учените доловили кратък пристъп на предсърдна тахикардия в този момент от произведението, за който самият композитор казвал, че трябва да се свири с „тежко сърце“.

Децата, говорещи два езика, виждат света по различен начин

Изследване, извършено от учени на университета Конкордия в Монреал, Канада, показва, че децата, говорещи на два езика, виждат света по ...

Накрая, в соната за пиано №12 в ла бемол мажор (opus 110) учените обръщат внимание на момента, в който лявата ръка свири повтаряща поредица от ноти, чийто ритъм е характерен за аритмия, а дясната ръка свири мелодия, напомняща преживяването на задух, много характерен за пристъп на аритмия.

Според учените ритъмът, който може да се чуе в произведенията на Бетовен, позволява да се предположи, че той е страдал от нарушение на сърдечния ритъм – предсърдно мъждене или дори мултифокална предсърдна аритмия.

Безспорно само едната музика не е достатъчна за поставянето на диагноза, но учените са на мнение, че са намерили още един вариант за интерпретация на музикалните ритми.

„Тези музикални откъси буквално изглеждат много сърдечни“, пишат учените в статията.

Още интересни материали на тема наука можете да намерите в Megavselena.

Двулик Янус от Сибир претендира за прародител на човека

Когато палеонтолозите сравнили останките от рибата Janusiscus schultzei от платото Путорана, с други риби от девонския и силурския пери...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com