Биолози: 150 години е максималната продължителност на човешкия живот

12033
Биолози: 150 години е максималната продължителност на човешкия живот
Снимка: Getty Images / Guliver

Биолози разработиха тест, който позволява по анализ на кръвта да се определи комплексен индикатор за динамичното състояние на организма, характеризиращ общото ниво на физиологична стабилност. С възрастта този показател намалява и според изчисленията на авторите достига минимум до 120-150 години. По този начин учените заключават, че 150 години – това е максимално теоретично възможната продължителност на човешкия живот. Резултатите от изследването са публикувани в списанието „Nature Communications“.

С напредване на възрастта влошаването на физиологичните функции се увеличава и рискът от хронични заболявания също. Но скоростта на процесите на стареене е различна за всеки човек, следователно, за да се оцени състоянието на организма, специалистите по стареене използват концепцията за биологична възраст, която често не съвпада с хронологичната възраст.

Биолог: Продължителността на живота след заразяване с COVID-19 намалява

Средната продължителност на живота на хората след заразяване с COVID-19 намалява средно с 1,5 - 2 години, каза пред на РИА Новости Анча...

Определянето на биологичната възраст не е лесна задача. За да го разрешат, учените използват специални биомаркери - предиктори на стареенето, които позволяват индивидуален подбор на ефективни средства против стареене.

Изследователи от Сингапур, Русия и САЩ, водени от Петър Федичев от Московския физико-технологичен институт (MIPT), разработиха нов метод за определяне на биологичната възраст чрез анализ на кръвта и предложиха използването на универсалния комплексен индикатор DOSI (dynamic organism state indicator – индикатор на динамичното състояние на организма) за оценка на биологичното стареене.

Анализирайки данните от надлъжните човешки кръвни проби от Националното проучване за здравето и храненето на САЩ и Биобанката на Великобритания, авторите установяват, че колебанията в DOSI са свързани с променливи като възраст, заболяване и начин на живот и че DOSI нараства с възрастта пропорционално на времето за възстановяване от болести, тоест служи като показател за физиологичната стабилност на организма.

Въз основа на това учените изчисляват максимално възможната продължителност на живота в рамките на 120 до 150 години. Това до голяма степен съответства на наблюденията на населението, показващи, че броят на хората, които показват признаци на загуба на устойчивост, нараства експоненциално с възрастта и се удвоява на всеки осем години, казват изследователите. Смъртността от всякакви причини нараства със същите темпове.

Очакваната продължителност на живота у нас спада с година и половина през 2020 година

Продължителността на живота в България е спаднала с година и половина през 2020 г. Това стана ясно от официалните данни, публикувани на...

Авторите изчисляват устойчивостта въз основа на потоци от данни за физическа активност, получени чрез преносими сензори и предадени чрез уеб API с помощта на приложението GeroSense iPhone от сингапурската биотехнологична компания Gero.

"В прессъобщение на Gero се казва: „Стигаме до извода, че критичността, водеща до смърт, е присъщо биологично свойство на организма, което не зависи от факторите на стреса и представлява основен и абсолютен предел на продължителността на живота на човек."

Авторите отбелязват, че разработеният от тях метод дава възможност за първи път да се оцени теоретично възможната продължителност на живота за всеки конкретен човек, за разлика от други методи, които определят само биологичната възраст.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com