България била част от древния континент Балканатолия

30139
България била част от древния континент Балканатолия
Снимка: Alexis Licht, Grégoire Métais, CNRS

Преди 34 милиона години Балканатолия, от която българските земи са били част, пряко свързвала Азия със Западна Европа и азиатските животни пристигали тук през този мост, измествайки древната фауна.

В епохата на еоцена, преди между 55 и 34 милиона години, Западна Европа е била отделена от Централна Азия и техният животински свят бил много различен. В Европа се срещали изчезналите днес палеотерии, в Азия – много древни представители на бозайници, които съществуват днес. Ключови промени настъпили преди около 34 милиона години, когато земната биосфера преживяла измиране, макар и не най-голямото. Към края на този пероид много примитивни бозайници изчезнали и бившите обитатели на Европа били заменени от новодошлите от Азия. Фауната приела повече или по-малко съвременния си вид.

Но пътят на животните към Западна Европа трябвало да минава през изключително неблагоприятните северни райони и как точно азиатските бозайници са го направили, не е много ясно. Те може да са прекосили дъното на сегашното Източно Средиземноморие, което по време на еоцен-олигоценското измиране било сухоземен мост и пряко свързвало Близкия изток с Централна и Западна Европа.

Свидетелствата за краткото съществуване на континента Балканатолия (Balkanatolia) са открити от Алексис Лихт и колегите му от Френския национален център за научни изследвания (CNRS). Статията им е публикувана в Earth-Science Reviews.

Изображение: Alexis Licht, Grégoire Métais, CNRS

Учените изследвали много вкаменелости от съответния период, открити в района на Балканите и Анадола, следвайки промените в местната фауна. Тази палеогеографска реконструкция разкрила сложната история на региона, който преживял поредица от потъвания и нови издигания с временното образуване на малък континент.

Преди около 50 милиона години Балканатолия е била изолирана от съседите си и обитавана от екзотични животни, различни от обитателите както на Европа, така и на Азия. След това обаче захлаждането, нарастването на полярните ледени шапки и понижаването на морското равнище освободили нови земни площи и Балканатолия свързала сегашния Близък изток директно с Централна и Западна Европа.

Съдейки по откритите останки, именно през Балканатолия азиатските животни, включително гризачи и копитни животни, може да са проникнали в Европа. Датирането показва, че този процес е започнал още преди еоцен-олигоценското измиране, което само завършило изместването на европейските ендемити от пришълците от Азия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно