Чумата унищожила икономиката на голяма част от Западна Европа, но пожалила Източна

7002
Чумата унищожила икономиката на голяма част от Западна Европа, но пожалила Източна
Снимка: Jan Brueghel the Elder / Public Domain

Международен екип от учени е изследвал проби от прашец от седименти от XIII-XV век, за да разбере колко силно епидемията от Черна смърт е ударила по различните региони в средата на XIV век. Оказва се, че въздействието е било изключително разнородно: съседни страни са можели да тръгнат по съвсем различни пътища. Статия за това е публикувана в Nature Ecology&Evolution.

През 1346 г. избухнала чума сред войските на Златната орда, обсадили генуезката Кафа (Феодосия) в Крим. Бързайки да се възползват от тази възможност, Ордата катапултирала телата на жертви на чума в крепостта, причинявайки разпространението на епидемията там. С корабите на генуезците чумата се разпространила из цяла Европа. Успоредно епидемията бушувала и в Азия и Африка. Трудно е да се оцени общият брой на жертвите, обикновено се споменава цифра от около 60 милиона души. С други думи, за кратко време загинали повече хора, отколкото по време на Втората световна война – с единствената разлика, че през XIV век на Земята са живели много по-малко хора. Тоест Черната смърт била катастрофа от такъв мащаб, какъвто Новото и Най-новото време дори не са наблюдавали досега.

В Конго се появи огнище на чума

През последните три месеца в североизточната част на Конго са регистрирани повече от 500 случая на заболяване от чума, съобщи АФП. По ...

Първата жертва на чумата е отпреди цели 5000 години

От исторически източници е известно, че в много европейски региони са загинали 30 до 50 процента от цялото население, поради което цените на труда скочили рязко, а много полета за дълго останали изоставени. Но тези данни трудно се налагали в единна картина: от източниците изглеждало, че дълбочината на щетите на различни места е била много различна. След като изследвали седименти от повече от 260 ядра, взети от различни водоеми в Европа, този път учените се фокусирали върху промените в цветния прашец през периода 1250-1450 г.

Оказало се, че в Гърция, Италия, Франция, Швеция и Норвегия – както и в част от германските земи – прашецът на зърнените култури след Черната смърт е станал много по-рядко срещан. В същите райони имало повече дървесен прашец - просто казано, някогашните ниви били обрасли с гори. Но на територията на съвременна Испания, Ирландия, балтийските държави, Финландия и Русия се наблюдавала съвсем различна ситуация: там имало значително повече зърнен прашец, тоест местната икономика се развивала бурно въпреки епидемията.

Петте най-смъртоносни епидемии в историята - COVID не е там

От началото на тази бурна 2020 г. науката работи срещу часовника в изследването на COVID-19, обявена от Световната здравна организация ...

Тъмнорозовите зони обозначават най-силно засегнатите райони, а зелените дори продължили да растат. Изображение: Hans Sell, Michelle O’Reilly and A.I.

Авторите на изследването се позовават и на редица исторически източници, по които понякога се забелязва, че определени региони (Полша) са понесли епидемията по-добре от други. Но такава яснота невинаги е налице. В редица случаи работата им не показала забележими промени в зърнените култури (Англия), въпреки че историческите източници показват радикален спад на местното население в резултат на епидемията.

Чумата - катастрофа с парадоксални последици

Следва да се отбележи, че изследването има редица сериозни ограничения, поради което неговите изводи следва да се разглеждат с внимание. Дънните отлагания във водните обекти най-добре отразяват състава на прашеца на онези растения, които са най-близо до тези водоеми. Ако след Черната смърт обемът засята земя е спаднал в определен регион, но самите полета са започнали да се разполагат по-близо до водоемите, то анализът на прашеца няма да покаже спад в селскостопанската дейност, дори ако в действителност той се е случил.

Чумата - катастрофа с парадоксални последици

Чумата е една от най-големите катастрофи в историята на човечеството. Въпреки това в дългосрочен план тя се оказва от полза, пише Никол...

И все пак на местата, където данните от новото изследване се потвърждават от писмени източници, то несъмнено е близо до истината. Например слабото влияние на чумата върху Русия и Полша през онези години наистина се забелязва в историческите хроники.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com