COVID-19 значително увеличава риска от развитие на диабет тип 2

1532
COVID-19 значително увеличава риска от развитие на диабет тип 2
Снимка: iStock

Американски лекари откриха доказателства, че заразяването с коронавирус удвоява вероятността от развитие на диабет тип 2, което е характерно в еднаква степен и за първите разновидности на вируса SARS-CoV-2, и за различните версии на варианта Омикрон. Това съобщи ТАСС, позовавайки се пресслужбата на Медицински център "Сидърс Синай" в САЩ.

"Резултатите от наблюденията ни сочат, че регистрираният по-рано повишен риск от развитие на диабет тип 2 след прекаран COVID-19 остава висок и във времето на разпространение на варианта Омикрон. Тази тенденция предизвиква особена тревога, защото в близко бъдеще на практика всички хора ще са прекарали някакво форма на инфекцията", каза Алън Куан, научен сътрудник в медицинския център, цитиран от пресслужбата на "Сидърс Синай".

Учени: Този витамин предпазва от диабет

Един витамин играе изключително важна роля в секрецията на инсулин и метаболизма на глюкозата, което е пряко свързано с развитието на д...

Инфекцията от новия коронавирус води не само до увреждане на тъканта на белите дробове, но и до сериозни нарушения в работата на сърцето, на кръвоносните съдове, на мозъка и на други органи на човешкото тяло. В редки случаи тя провокира и спонтанно развитие на автоимунни заболявания като диабет тип 1, синдром на Гилен-Баре, тиреоидит на Хашимото и други.

Още при първата вълна на пандемията медиците откриха данни, че прекараната инфекция COVID-19 повишава вероятността от развитие на диабет тип 2, на хипертония, хиперлипидемия и на други опасни метаболитни заболявания.

Куан и екипът му са анализирали историята на заболяванията на пациентите, лекувани от COVID-19 в Медицински център "Сидърс Синай" от 2020 г. до 2022 г. През този период 23 700 пациенти на центъра са били с коронавирус и при значителна част от тях впоследствие се развил диабет тип 2 и свързаните с него нарушения в метаболизма и в кръвоносната система.

Анализът на медиците потвърдил, че коронавирусната инфекция значително повишава риска от развитие на диабет тип 2, предаде БТА. Средно заболяването възниква 2,35 пъти по-често при преболедували коронавирус в сравнение с пациенти, непрекарали инфекцията. При неваксинираните болни диабет се развивал 70 на сто по-често, отколкото при участниците в изследването, приели ваксина, преди да се разболеят от COVID-19.

Полезна или вредна е бирата при диабет - разкритието на учените ще ви изненада

Вече няколко десетилетия учените не могат да установят с точност полезна или вредна е бирата. Но според последното проучване на учени ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно