Древни индианци от Андите използвали наркотици и бира, за да укрепват властта си

6271
Древни индианци от Андите използвали наркотици и бира, за да укрепват властта си
Снимка: J. Ochatoma Paravicino

Древните водачи на индианския народ Уари, живели на територията на съвременно Перу преди повече от хиляда години, са били истински политици и са използвали оригинален начин за установяване на контакт със своите съплеменници - бира и халюциногени.

За първи път археолозите са открили при разкопки на селище на цивилизацията Уари доказателства за използването на зърна от дървото анаденантера, което има психоактивен ефект. Според изследователите местният елит е сервирал традиционна бира заедно с плодовете на това растение по време на колективни празници, за да укрепи своята позиция и политическа власт. Резултатите от изследването са публикувани в списание Antiquity.

Най-голямата цивилизация преди инките - Уари, чиято столица със същото име се е намирала близо до град Аякучо, е съществувала в Централните Анди на територията на съвременно Перу около 500-1000 г. сл.Хр. Макар че сред учените все още няма консенсус дали тази цивилизация може да се счита за империя, през последните години има все повече доказателства за съществуването на многобройни колонии на Уари. И така, наскоро археолозите са открили останки от архитектурата на тази култура върху паметник на цивилизацията Наска.

Антрополозите, които изследвали селищата на Уари, са установили, че лидерите на тази култура са прибягвали до необичаен начин за укрепване на политическото си влияние. Те организирали масови алкохолни пиршества, по време на които консумирали чича. Такива събития, провеждани в чест на различни божества, помагали за сплотяване на населението и били от решаващо значение в провинциалната политика на Уари.

Матю Бивър от колежа Дикинсън и негови колеги от Канада и САЩ са изучавали връзката между психоактивните вещества и политическите промени в предколумбовите Централни Анди. За да направят това, учените провели палеоботаническо изследване на почвени проби, взети в селището Килкапампа, основано в средата на IX от представители на цивилизацията Уари и изоставено няколко десетилетия по-късно.

Снимка: Matthew Biwer et al. / Antiquity, 2021

В резултат на изследването учените за първи път са открили в паметника на Уари 16 добре запазени зърна от анаденантера (Anadenanthera peregrine), които имат психоактивен ефект. Изследователите отбелязват, че ако се съди по ниската му разпространеност в образците, плодовете на това дърво, което расте от другата страна на Андите, са били използвани само в определен контекст. Археолозите са установили, че най-често срещаните растителни останки на това място са плодовете на перуанския пипер (Schinus molle), от който се приготвяла чича. В една от дупките, изкопана малко преди това място да бъде изоставено, се съдържали повече от милион семена от това растение.

Учените отбелязват, че зърната от анаденантера са открити само на мястото на жилища. Според изследователите това са останки от последния празник, по време на който заедно с чича са се употребявали психоактивни вещества. Археолозите смятат, че такава напитка е била използвана от индианците за политически цели, тъй като лидерите на Уари се радвали на привилегировано положение като доставчици на халюциногени. В този случай колективните празници подкрепяли техния висок социален статус.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com