Невидими структури на инките са открити в Мачу Пикчу

27951
Невидими структури на инките са открити в Мачу Пикчу
Снимка: Eyelenses / Pixabay

Екип от полски археолози, работещи в Перу, са открили неизвестни структури на територията на националния парк Мачу Пикчу, невидими с просто око поради гъстата джунгла. Учените са използвали усъвършенстван метод за лазерно сканиране, става ясно от публикация на учените в Nauka w Polsce.

Откритието е направено с летателен апарат, на борда на който е бил инсталиран лазерен скенер. С негова помощ археолозите са изследвали голяма площ, покрита с джунгла. Именно гъстата растителност затруднява класическите изследвания. Изследователският проект е стартирал преди няколко години. Целта му е да проучи церемониалния комплекс на инките Чачабамба, разположен в Националния археологически парк Мачу Пикчу.

Мумия, овързана с въжета, откриха в Перу (ВИДЕО)

Мумия, датирана между 800 и 1200 години, е открита от археолози в Перу. Изследователи от Националния университет на Сан Маркос са откри...

 

Предполага се, че този комплекс е построен в началото на XV век, но доскоро не е било възможно да се потвърди това. Факт е, че по-голямата част от територията е покрита с тропически гори. Изследователите са били подпомогнати да решат проблема чрез лазерно сканиращо устройство, т.нар. LiDAR. На изображенията, получени с това устройство, се виждат онези структури, които са скрити под растителността.

„В резултат на нашето изследване успяхме да намерим редица неизвестни структури в този парк“, казва Доминика Сечковская от Изследователския център на Андите във Варшавския университет. Според нея анализът на снимките е помогнал да се установи, че централната част на церемониалния комплекс е огромна скала с издълбани в нея олтари, стъпала и канал.

Последният, според предположенията на археолозите, е бил използван за някакъв вид течност. Възможно е по него да са се стичали ритуални напитки, но е възможно това да е била кръвта на жертвени животни. Пред скалата е имало малък площад, по краищата на който е имало няколко сгради. Също така площадът е бил заобиколен от малки вани, използвани за ритуално измиване. Водата им се е доставяла по доста добре измислена система.

Мистериозната цивилизация уари принасяла в жертва деца

Подножието на Андите разкрива своите кървави тайни: древните скелети на принесени в жертва деца. Археолозите са открили 29 човешки ост...

Лазерното сканиране е разкрило неизвестни досега канали, по които водата е постъпвала в церемониалния комплекс от близката река. Установено е, че тя се е подавала чрез аналог на тръби от каменни блокове. Частично тази система е била под земята. Интересното е, че водата, преминала през церемониалния център, се е връщала обратно в реката благодарение на подобна система с обратен наклон. Радарът помогнал и при проучването на зданията, открити в покрайнините на церемониалния комплекс.

"Общо открихме дузина малки постройки, издигнати както в кръгло, така и в правоъгълно оформление - казва Сечковская. - Предполагаме, че тези сгради са обитавани от хората, управлявали този комплекс."

С една дума, това може да са къщи на служители, включително жреци. Лазерните изображения помогнали да се установи, че тези сгради са построени не така старателно, колкото ритуалните съоръжения в централната част на комплекса. Според Сечковская радарът е помогнал да се открият признаци, че комплексът е бил обслужван предимно от жени. За това сочат и предмети, открити при предишни разкопки, извършени от съвместен полско-перуански екип. Намерените тогава артефакти са свързани с тъкането, с което в империята на инките са се занимавали само жени.

Археолозите са използвали данните от лазерно сканиране и за да изградят хидродинамичен модел на канала, който е захранвал ваните. Благодарение на това е било възможно да се установи, че той не е използван за икономически нужди, а е имал чисто символичен характер. Това потвърдило по-ранната хипотеза, че водата в Чачабамба е играела свещена роля.

 

Най-древното селище на инките открито с лазерна технология

Изследователи откриха високопланинско селище в перуанските Анди, което е по-старо от известния Мачу Пикчу, съобщава Newsweek. Изследов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com