Ето кога е живял най-древният скорпион на Земята

35017
Ето кога е живял най-древният скорпион на Земята
Снимка: iStock/Guliver

Учените в Уисконсин, САЩ, откриха останките на най-древния скорпион на Земята. Той е живял в морето преди около 437 милиона години и е бил приспособен за живот на сушата, според статия в научното списание „Scientific Reports“.

"Някои особености на анатомията на този скорпион показват, че физиологичните промени, необходими за преминаване от морски към сухоземен живот, са настъпили още на първите етапи от еволюцията на паякообразните. Били ли са тези скорпиони сухоземни, е невъзможно да се каже, но със сигурност става ясно, че те са можели временно да изоставят морето“, пишат изследователите, предаде БГНЕС.

Съществуват индивидуални "видове стареене"

Учените стигнаха до извода, че съществуват индивидуални "видове стареене" и определиха четири основни начина, по които стареенето на тя...

Насекомите и други членестоноги са един от най-старите класове безгръбначни на Земята. Първите им представители се появяват в праисторическите океани на Земята преди около 450 милиона години. Доминират дълго време както в морето, така и на сушата. Първоначално те водят полуводен начин на живот, но след това постепенно преминават към живот на сушата, когато се появят подходящи за тях екологични ниши.

При разкопки в северната част на САЩ, Уисконсин, Андрю Уендраф, палеонтолог от Отербейнския университет (САЩ), и неговите колеги откриват, че скорпионите и паяците са могли да колонизират сушата почти веднага след появата им на Земята.

Учените открили два отпечатъка на тела на неизвестен досега вид скорпиони. Анализът показал, че това са най-старите следи от съществуването на тези членестоноги на Земята. Възрастта им е била около 437 милиона години, което е с няколко милиона години повече от предишния рекордьор - скорпионът Palaeophonus glasonensis, чиито останки са намерени в Шотландия в края на XIX век.

Учените са нарекли находката си Parioscorpio venator, което на латински означава "прародител на скорпионите" и "ловец". По външния си вид той наподобявал повече на съвременните сухопътни скорпиони, отколкото на ракообразните и други примитивни морски членестоноги, които обитавали моретата на Земята през силурийския период.

Нови микроби на хоризонта: Най-страшните открития на 2019-та година

От заболявания, причинени от резистентни на антибиотици микроорганизми, умират до 700 000 души всяка година. До средата на века тази ци...

Parioscorpio имал вретенообразно, сплескано тяло, тънка опашка с жило и отровни жлези, както и „модерна“ чревна и кръвоносна система. Освен това учените не са открили следи от хриле и други морски дихателни органи.

Според изследователите това не означава непременно, че този скорпион е живял на сушата. Най-вероятно той е водил полуводен начин на живот и е приличал повече на съвременните раци, далечни братовчеди на съвременните паякообразни, отколкото на ракообразни и други членестоноги жители на моретата от силурийския период. И това, и другото, според Вендраф и неговите колеги, показват, че скорпионите и паяците са започнали да колонизират земята много по-рано, отколкото се смяташе досега. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно