Съществуват индивидуални "видове стареене"

19901
Съществуват индивидуални "видове стареене"
Снимка: iStock/Guliver

Учените стигнаха до извода, че съществуват индивидуални "видове стареене" и определиха четири основни начина, по които стареенето на тялото протича при различни хора. Резултатите са публикувани в списанието Nature Medicine и цитирани от РИА Новости.

Учени от Училището по медицина на университета в Станфорд в продължение на две до три години регистрират нивата на определени микроби и биологични молекули (протеини, метаболити и липиди) при 106 здрави доброволци на възраст от 29 до 75 години и наблюдават как тези показатели се променят с течение на времето. За да направят това, те редовно вземали от участниците кръв, слюнка, урина, изпражнения, назални и чревни микробиоми и провеждали генетични изследвания, предаде агенция Фокус.

Дългото седене ни кара да остаряваме преждевременно

Продължителното седене е не просто вредно за метаболизма, то също така може да ускори процеса на остаряване.Учени са открили, че седене...

Използвайки маркери на 10343 гени, 306 кръвни протеини, 722 метаболити и 6909 вида микроби, авторите идентифицират четири биологични пътя на стареенето на организма: метаболитен (метаболитен), имунен (понижен имунитет), хепатален (при нарушена функция на черния дроб) и нефротичен (при проблеми с бъбреци).

Учените обясниха, че принадлежността към един от видовете не означава, че други биологични пътища на стареене при хората няма да се появят. Типът показва посоката, в която нарастването на остаряващите биомаркери е най-силно изразено. Тези типове не са взаимно изключващи се, възможна е комбинацията им.

Става дума за доминиращия начин, по който молекулярните и други промени настъпват по време на стареене при хора от различни видове. Интересно е, че посоката на тези промени може да се намери дори в младостта.

Например, при метаболитния път, рискът от диабет се увеличава със стареенето, а за маркер служи повишеният хемоглобин А1. При хора с имунен тип се фиксират по-високо ниво на маркери за възпаление и по-висока склонност към заболявания, свързани с имунната система.

"Типът на стареене не е само етикет", казва директорът на University Press Майкъл Снайдер в съобщение за пресата на университета. "Това ще помогне на хората да се съсредоточат върху индивидуалните рискови фактори за здравето и да разберат в кои области е вероятно да се сблъскат с проблеми в бъдещето."

Дали ще сме здрави като остаряваме - най-вероятно зависи от майките ни

Малък фрагмент от човешката ДНК, който се наследява изцяло от майката, може би определя дали ще сме здрави при остаряването ни, пише АФ...

По този начин учените са доказали, от една страна, че процесите на стареене са много разнородни, а от друга - че въпреки това те следват фиксирани пътища.

"Виждаме ясни модели в начина, по който хората изживяват стареенето на молекулярно ниво. Има доста голяма разлика не само в това как човек остарява, но и в това колко бързо остарява", каза Снайдер.

Типът на стареене показва коя област на тялото се „износва“ най-бързо. Знаейки това, можете да промените начина си на живот и да забавите процеса. И така, 15 участници по време на изследването разкриха намаляване на общата честота на стареене, а в някои случаи и спад в нивата на маркерите за стареене поради промяна в начина на живот (преминаване към различна диета или загуба на тегло за метаболитен тип) или приемане на определени лекарства (например статини за нефротичен тип).

Авторите се надяват, че в бъдеще, разделяйки хората по вид застаряване, лекарите ще могат по-добре да прогнозират влошаващото им се здраве и да изберат индивидуално лечение за старост.

 

Нови микроби на хоризонта: Най-страшните открития на 2019-та година

От заболявания, причинени от резистентни на антибиотици микроорганизми, умират до 700 000 души всяка година. До средата на века тази ци...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com