Сепсисът е сред водещите причини за смърт

9314
Сепсисът е сред водещите причини за смърт
Снимка: iStock/Guliver

Сепсисът е една от основните причини за смъртта на 11 милиона души през 2017 г. Това е почти два пъти повече от изчисленото по-рано, показва проучване, публикувано в сп. „The Lancet” и цитирано от АФП.

Това означава, че един от всеки пет смъртни случая в света са свързани със сепсис, съобщават изследователи в медицинското списание, предаде БГНЕС.

Лекари извадиха от стомаха на 3-годишно дете 31 магнитни топчета

Лекарите в спешна болница в руския град Томск с помощта на фиброгастроскопия отстраниха 31 магнитни топчета от стомаха и червата на три...

Сепсисът се появява, когато органите на човека престанат да функционират правилно в резултат на имунна реакцията, неспособна да контролира инфекцията. Дори ако състоянието не ви убие, това може да доведе до увреждания през целия живот.

Около 85% от случаите през 2017 г. са били в страни с нисък или среден доход, с най-голяма концентрация в Африка на юг от Сахара, Южен Тихи океан и Азия. Най-тежко засегнати са децата под пет години, които представляват повече от 40% от всички смъртни случаи.

"Ние сме обезпокоени да открием, че смъртните случаи от сепсис са много по-високи от прогнозираните по-рано, особено след като тези състояния са едновременно предотвратими и лечими", каза ръководителят на изследователския екип доктор Мохсен Нагави, професор в Института за здравни показатели и оценка в щата Вашингтон.

Предишните глобални оценки за смъртността от сепсис разчитаха на болнични бази данни, най-вече от държавите със средни доходи и богати страни.

В САЩ сепсисът е най-честата причина за смърт в болница и струва повече от 24 милиарда долара всяка година. В резултат на това случаите извън болничните заведения - особено в страните с по-ниски доходи - бяха пренебрегнати, казаха авторите.

Кметът на Видин: Търсим решение за спасяването на болницата

Независимо че Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Петка“ е държавна и неин принципал е министърът на здравеопаз...

За да генерират по-точна цифра, Нагави и колегите му черпят от цялостното изследване на глобалната статистика на смъртоносни болести, което проследява 282 различни основни причини за смъртта.

Сепсисът - не е сред тях – защото се описва като така наречената "междинна" причина за смърт, провокирана от заболявания като рак, пневмония или диабет.

Най-честата основна причина е била инфекция на дихателните пътища.

Авторите призоваха за нов фокус върху превенцията на сепсис сред новородените и върху проследяването на антимикробна резистентност - и двете ключови причинители на сепсис.

„Работила съм в Уганда и сепсисът е това, което убива всеки ден“, казва водещият автор Кристина Руд, асистент в катедрата по медицина на критичните грижи в Университета на Питсбърг.

Непознат вид пневмония вкара десетки в болници в Китай

Неизвестна форма на пневмония покоси 44 души в Китай. 11 от болните са в критично състояние в болница в град Ухан, главния град на кита...

"Да видите бебе, което умира от болест, която би могла да бъде предотвратена с основни мерки за обществено здраве, наистина е страшно", казва тя в изявление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com