Ето защо е невъзможна "лунната конспирация"

13431
Ето защо е невъзможна "лунната конспирация"

Заговори в науката от рода на "лунната конспирация" или разпространение на митове за глобалното затопляне са невъзможни поради големия брой участници, е установил британският физик от Оксфордския университет Дейвид Граймс. Изследването е публикувано в сп. PLoS ONE.

Според Граймс всички конспирации имат две слаби места – възможност предатели да "изпеят" информацията и несъзнателно изтичане на информация поради небрежност на участниците в заговора.

Има ли живот на Луната?

Свидетелства за възникването на живот на Земята може да се съхраняват в лунния грунт. Геоложката активност отдавна е унищожила следите...

Физикът е извел математическа формула, която посочва два фактора и позволява да се определи срокът на живот на потенциалната конспирация. Във формулата се отчитат броят на участниците, рисковете за техния живот, значимостта на скриваното явление за науката и други фактори.

В изследването си ученият е анализирал четирите най-известни конспиративни теории – кацането на американците на Луната, влиянието на ваксините върху риска от възникване на аутизъм, митът за глобалното затопляне и заговорът на фармацевтичните компании за лекарствата срещу рак.

Според проведените изчисления, ако кацането на американските астронавти беше лъжа, то в нея биха били въвлечени повече от 440 000 служители, работещи в това време в НАСА, и потенциалният научен заговор не би могъл да се поддържа повече от 3,7 години.

Предположението, че ваксинацията води до аутизъм, би останало тайна между 3,2 до 34,8 години, в зависимост от броя на участващите в този заговор медици и фармацевти.

Има ли нужда животът на Земята от Луната?

Ново изследване поставя под съмнение тезата, че Земята дължи своята обитаемост на спътника си, тъй като гравитацията на Луната придържа...

Ако глобалното затопляне беше заговор, то тайната би била разкрита след не повече от 26,8 години. Последната теория, претендираща да се смята за заговор, се отнася до фармацевтичните гиганти, криещи универсално лекарство срещу рак.

Според учения, като се отчита общият брой участници в потенциалния заговор, той може да остане неразкрит не повече от 3,2 години.

Граймс отбелязва, че максималният брой участници във всеки жизнеспособен заговор е изключително ограничен. Така, за да просъществува заговорът десет години, в групата трябва да влизат не повече от 125 души. Именно затова големи научни конспирации са невъзможни от математическа гледна точка.

 

Тъмната страна на Луната

От незапомнени времена човек е гледал към Луната и се удивлявал на външния й вид... От началото на научната мисия по изучаване на грав...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com