Фалшивите лекарства и съвети за лечение на коронавирус

11691
Фалшивите лекарства и съвети за лечение на коронавирус
Снимка: iStock

Заразата с новия коронавирус продължава да настъпва в цял свят, а засега няма конкретно лекарство или конкретни лекарства, с които да се атакува болестта - използват се медикаменти, с които се лекуват симптомите и се поддържа организма. Това обаче не е задоволителен отговор за милиони и милиарди хора, а ситуацията предразполага за разпространение на "здравни съвети" в Интернет - такива, които може най-малкото да бъдат обявени за фалшиви.

В следващите редове можете да се запознаете с някои от най-популярните съвети за "лечение" на COVID-19, без те да имат абсолютно никаква научна обосновка и да се подкрепят от доказани от медицинска гледна точка факти. В някои случаи тези средства не са вредни сами по себе си, стига да не ви пречат да следвате медицинските съвети, основани на доказателства, коментира БГНЕС.

Чесънът

Много публикации, които препоръчват да се ядат "ударни дози" чесън, за да се предотврати инфекцията, се споделят в социалните мрежи.

СЗО (Световната здравна организация) казва, че макар да е "здравословна храна, която може да има някои антимикробни свойства", няма доказателства, че консумацията на чесън може да защити хората от новия коронавирус.

The South China Morning Post съобщи за история на жена, която трябвало да се лекува в болница от силно възпалени гърло и хранопровод, след като изяла за един ден 1,5 кг суров чесън.

"Чудодейни минерали"

Блогърът Джордън Сатър (Jordan Sather), който има десетки хиляди последователи в различни платформи, твърди, че "чудодеен минерал, поставен във водата за пиене”, наречен MMS, може да "изтрие" коронавируса. Известно е, че консумацията на по-големи количества минерална вода помага за прочистването на организма ни, но ММS съдържа хлорен диоксид. Сатър и други промотираха веществото още преди избухването на коронавирусната епидемия, а през януари той написа в Twitter, че "хлорният диоксид (известен също като MMS) е не само ефективен убиец на ракови клетки, той може да заличи и коронавируса".

Заради коронавируса: Облекчават водния режим в Перник

Най-вероятно водният режим в Перник ще бъде облекчен по-рано от предвиденото заради опасността от коронавирус. Това обяви кметът на гра...

Миналата година Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) предупреди за опасностите за здравето от пиенето на MMS. Здравните власти в други страни също са пуснали алармиращи съобщения за това.

Домашен дезинфектант за ръце

Има много съобщения за недостиг на гелове за дезинфекция на ръцете, тъй като измиването на ръцете е един от основните начини за предотвратяване на разпространението на вируса.

След като се появиха съобщения за недостига на тези продукти, се появиха и рецепти за домашен гел в социалните медии. Но тези рецепти са за дезинфектант, по-подходящ за почистване на повърхности и, както изтъкнаха учените, не са подходящи за употреба върху кожата.

Геловете за ръце на алкохолна основа обикновено също съдържат емолиенти, които ги правят по-нежни към кожата, в допълнение към тяхното съдържание на алкохол от поне 60-70%.

Заради коронавируса: Забраняват всички мероприятия с участие на деца в Добрич

Заради първите регистрирани в България случаи на коронавирус, се забранява провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участва...

Професор Сали Блумфийлд от Лондонското училище по хигиена заяви, че не вярва, че бихте могли да направите ефективен продукт за изчистване на ръцете у дома - дори с водка, която съдържа около 40% алкохол.

Сребърна вода

Използването на колоидно сребро беше популяризирано в шоуто на американския телеевангелист Джим Бейкър. Колоидното сребро представлява фини частици от метала, суспендирани в течност. Гост на шоуто твърди, че разтворът убива някои щамове на коронавируси в рамките на 12 часа (като призна, че все още не е тестван на Covid-19).

Идеята, че "сребърната вода" може да бъде ефективно лечение на коронавируса става все по-широко споделяна напоследък във Facebook, по-специално сред групите за алтернативна медицина, които са дълбоко подозрителни към препоръките на традиционната медицина.

Още: "Вече няма балканска държава без болен от коронавирус"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно