Гравитационните вълни може би са направили човешкия живот възможен

4472
Гравитационните вълни може би са направили човешкия живот възможен
Снимка: University of Warwick / Mark Garlick

Възможно ли е човешкото съществуване да зависи от гравитационните вълни? Някои ключови елементи в нашия биологичен състав може да идват от астрофизични събития, които се случват, защото съществуват гравитационни вълни, предполага изследователски екип под ръководството на Джон Р. Елис от Кралския колеж в Лондон.

По-специално йодът и бромът се намират на Земята благодарение на конкретен ядрен процес, който се случва, когато неутронните звезди се сблъскат. На свой ред орбитиращите двойки неутронни звезди се вдъхновяват и сблъскват поради емисиите си на енергия под формата на гравитационни вълни. Следователно може да има пряк път от съществуването на гравитационните вълни до съществуването на бозайниците, пише Phys.org.

ОЩЕ: Учени за първи път забелязаха дълги гравитационни вълни от свръхмасивни черни дупки

Хората са изградени предимно от водород, въглерод и кислород, с много допълнителни микроелементи. (Има 20 елемента, които са от съществено значение за човешкия живот.) Тези с атомно число под 35 се произвеждат от свръхнови – имплозии на звезди, които са изчерпали своето ядрено гориво и са се срутили навътре. Колапсът води до експлозия, която изхвърля техните атоми из цялата Вселена.

Но два елемента се осигуряват по друг начин – йод, необходим за ключови хормони, произвеждани от щитовидната жлеза, и бром, използван за създаване на колагенови скелета в развитието и архитектурата на тъканите.

Торият и уранът са косвено важни за човешкия живот, тъй като техните радиоактивни разпади във вътрешността на Земята загряват литосферата и позволяват тектонската активност. Движението на тектонските плочи премахва и потапя въглерода от кората на планетата, който сам по себе си се отстранява от атмосферата чрез вода, реагираща с въглероден диоксид и силикати, като се избягва възможността за парников ефект, какъвто се е случил на Венера.

Около половината тежки елементарни атоми на Земята (по-тежки от желязото) се произвеждат от това, което е известно като „r-процес“ – процесът на бързо улавяне на неутрони. R-процесът възниква, когато тежко атомно ядро ​​улавя последователност от свободни неутрони, преди ядрото да има възможност да се разпадне (обикновено чрез бета-разпад).

При достатъчно висока плътност на свободните неутрони, изчислена на около 1024 на кубичен сантиметър, и при високи температури (около един милиард Келвина) неутроните се абсорбират и се синтезират по-тежки изотопи на даден елемент.

Елис и колегите му изчисляват, че r-процесът е осигурил 96% от изобилието на 127I на Земята – изотоп, който е от съществено значение за човешкия живот, и по-голямата част от изобилието на бром и гадолиний в земната кора, плюс целия земен торий и уран и част от молибден и кадмий.

Къде се случва r-процесът? Една от възможностите е материалът, изхвърлен по време на отскока от свръхнова с колапс на ядрото, експлозиите на звезди в края на техния термоядрен живот. Но има несигурност в детайлната физика на този процес.

Едно явление, при което се случва r-процесът, е сливането на две неутронни звезди, наречено килонова. Такива сливания са пряко причинени от гравитационни вълни.

Докато двете неутронни звезди се движат спираловидно една към друга в продължение на стотици милиони години, те излъчват огромно количество енергия под формата на гравитационни вълни. Всъщност точно такова събитие е създало гравитационната вълна GW170817, открита през 2017 г. в обсерваториите за гравитационни вълни LIGO и Virga в САЩ. Количеството енергия може да бъде огромно – трилиони трилиони ватове през последните няколко милисекунди.

Килоновите са важни r-процеса, тъй като неутронните звезди почти изцяло се състоят от неутрони. Освен обсерваториите за гравитационни вълни, други детектори са фиксирали GW170817 в електромагнитния спектър и са открили спектроскопски доказателства за материала, създаден и изхвърлен от сливането.

ОЩЕ: Странната причина, поради която цялата Вселена бучи

Документът заключава, че йодът, който е от съществено значение за човешкия живот, „вероятно е бил произведен от r-процеса при сблъсъците на неутронни звезди, които са били предизвикани от емисиите на гравитационни вълни, както и други важни тежки елементи“. Групата предлага 129I да се търси в лунен реголит, който не е замърсен от изкуствени източници.

„Сблъсъците на неутронни звезди възникват, защото бинарните системи губят енергия чрез излъчване на гравитационни вълни – казва Елис, – толкова фундаментални, че тези физични явления може да са направили човешкия живот възможен.“

Техният доклад „Дължим ли съществуването си на гравитационните вълни?“ е достъпен на сървъра за препринт на arXiv.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно