Странната причина, поради която цялата Вселена бучи

3624
Странната причина, поради която цялата Вселена бучи
Снимка: LIGO/Caltech/MIT/Sonoma State (Aurore Simonnet)

Независимо дали хората го осъзнават или не, Земята е постоянно бомбардирана с частици и вълни от всякакъв вид от всички източници в Космоса. Електромагнитните вълни от Слънцето имат нужда от около 8 минути и 20 секунди, за да достигнат Земята, и включват много повече от тясната честотна лента от дължини на вълните, които произвеждат видима светлина.

Както показва Science Learning Hub, има много къси вълни като гама-лъчи и рентгенови лъчи, дълги вълни като микровълни и радиовълни и всичко между тях. Плазмата от Слънцето – известна още като слънчев вятър – се пренасочва от магнитното поле на Земята и се превръща в красиви полярни сияния, както разяснява Space.

Междувременно космическата радиация под формата на заредени частици се отклонява от нашата атмосфера непрекъснато, обяснява CERN. След това има неутрино, които са толкова малки, че преминават буквално през всичко. Всяка секунда 100 трилиона от тях преминават през човешкото тяло, както пише списание Smithsonian.

Астрономи за първи път забелязаха дълги гравитационни вълни от свръхмасивни черни дупки

Сега можем да добавим още едно околно космическо явление към списъка с неща, които връхлитат Земята 24/7: гравитационните вълни. Гравитационните вълни обаче не летят през пространството като частици – те са съставени от самото пространство.

Мислете за пространството като за чаршаф, който постоянно се вълнува, и може да получите представа за идеята. Всъщност Smithsonian обяснява, че пространство-времето винаги се вълнува. Гравитационните вълни се плискат във Вселената на заден план и ние можем да ги открием, когато преминават през наистина големи обекти, подобни на океански вълни, търкалящи се през плаващи шамандури. Що се отнася до причината за гравитационните вълни? Нямаме представа.

Гравитационни вълни пулсират в пространството

Неотдавнашното откритие на постоянно, универсално гравитационно бучене идва след друго откритие, направено през 2015 г. Цели 100 години – от 1916 до 2015 г. –  били необходими на изследователите да открият и измерят това, което Айнщайн предсказва в своята Обща теория на относителността в началото на ХХ век: самото съществуване на гравитационни вълни.

Както обяснява New Scientist, учени от Обсерваторията за гравитационни вълни на лазерния интерферометър (LIGO) са наблюдавали директно гравитационни вълни, идващи от двойка черни дупки на 1,3 милиарда светлинни години, слели се в една нова черна дупка през 2015 г. Събитието нарушило пространство-времето така, че до голяма степен гравитационните вълни от събитието засегнали Земята. Това е първият път в историята, когато ставаме свидетели на подобно събитие, въпреки че гравитационните вълни са наблюдавани индиректно през 1974 г.

Новото откритие за непрекъснатото бръмчене на гравитационни вълни се основава на крайъгълния камък от 2015 г. То също така е резултат от 15 години наблюдения и проучвания от множество независими екипи в Китай, Европа, Австралия, Индия и Северна Америка. Всички тези екипи откриват едно и също нещо.

Резултатите на северноамериканския екип, публикувани в The Astrophysical Journal Letters, не само описват гравитационните вълни като проникващи в тъканта на пространство-времето, но и притежаващи цял спектър от дължини на вълните, подобни на електромагнитния спектър. Данните идват от пряко наблюдение на 67 различни пулсара – звезди в края на своята еволюция и превърнали се в пулсиращи неутронни звезди.

Вълни от началото на времето

Space обяснява, че пулсарите са идеални кандидати за откриване на гравитационни вълни. Пулсарите се въртят и когато техните магнитни полюси сочат към нас, полюсите трептят с постоянна, подобна на часовник скорост от 700 пъти в секунда.

Чрез обобщаване на данни от множество различни пулсари изследователите са открили, че импулсите пристигат на Земята по различно време. Това не се дължи на космическия прах, който пречи на предаването на светлината, а на гравитационните вълни, които се сблъскват с пулсарите и прекъсват редовността на техните трептения. Разликите варират от наносекунди до пет или повече години, поради което са били необходими 15 години, за да завърши изследването.

В крайна сметка гравитационните вълни непрекъснато бомбардират не само пулсарите, но и всяко друго космическо тяло. Затова се смята, че пулсарите са идеалният инструмент за измерването им. National Geographic казва, че всяка вълна е дълга „трилиони мили“.

Мистериозен междузвезден радиосигнал мига и угасва на всеки 22 минути повече от 30 години

Гравитационната вълна от 2015 г. се образува от сливането на две черни дупки с лесен за откриване произход. Но вълните, които непрекъснато пулсираат през пространство-времето? Не знаем техния източник.

Според New Scientist те може да са останки от Големия взрив и вибрират безкрайно. „Дефектите“ в инфлацията на ранната Вселена може да са разпространили гравитационни вълни в целия Космос, като бръчки, които никога няма да се изравнят. Допълнителни изследвания биха могли да помогнат за разкриването на още повече тайни за произхода на нашата Вселена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос