Измирането на динозаврите се случило през пролетта

7969
Измирането на динозаврите се случило през пролетта
Снимка: iStock

Международна група учени се е опитала да изясни кой сезон е бил на Земята по време на падането на метеорита, образувал кратера Чиксулуб на полуостров Юкатан. Въз основа на рибата, загинала непосредствено от последиците от този удар с мощност сто милиона мегатона, авторите на нова статия в Nature са стигнали до извода, че събитието се е случило през пролетта. Това може да е усложнило положението на видовете от Северното полукълбо в сравнение с видовете от Южното полукълбо.

Учените са изследвали находища в Северна Дакота, доста далече от точката на удара на чиксулубския астероид. Въпреки това тази зона пострадала буквално десетки минути след неговото падане. Свръхмощният взрив предизвикал сериозни земетресения и цунами, които навлезли дълбоко в сушата. Стойността на образувания слой от останки е в това, че във фосилите има следи от метеоритния удар. Това са малки частици, включително стъклени сферули, които се образуват само при особено мощни атомни и астероидни взривове. Но в други системи от риби, погребани в изкопаемия слой, няма такива следи. С други думи, те са загинали мигновено, в първия час след удара, и това дава възможност с точност да се разбере, че всички останки принадлежат към сезона, когато е паднал астероидът.

Как щеше да изглежда планетата, ако не се бяха появили хората?

Отпечатъкът на човека по цялата природа може да се види днес много ярко – от извисяващите се небостъргачи, които определят нашите...

Кога е паднал метеоритът, убил динозаврите?

Авторите отбелязват, че тази зона в края на мезозоя се е намирала на 50 градуса северна ширина и следователно е имала ясно изразена сезонност. По-специално през зимата средна температура там е била +4–6°C. През лятото средната температура е била 19°C, което е характерно за субтропиците и тропиците в наши дни. Подобни колебания в температурите са означавали и сезонност на жизнените цикли на местните животни. За да разберат какъв сезон е бил по време на удара на полуостров Юкатан, учените анализирали останките от кости и перки на риби, открити в слоя от края на мезозоя в Северна Дакота.

Оказало се, че изотопите във външните слоеве на рибните кости показвали ясни годишни цикли в тяхното развитие. През топлите сезони някои изотопи се натрупват в костите по-бързо, отколкото през по-студените. А костите на намерените риби били в състояние, съответстващо на пролетта в Северното полукълбо.

Съжителствали ли са нашите предци с динозаврите?

Какво е предизвикало първото масово измиране на Земята

Знаете ли, че масовото измиране на динозаврите далеч не е единственото подобно събитие в историята на Земята? Науката познава пет по-зн...

Редица предишни изследвания отбелязват, че в Южното полукълбо последствията от измирането в края на мезозоя не е било толкова тежко, а възстановяването на екосистемите там е станало по-бързо, отколкото в Северното полукълбо. В светлината на новите данни това е логично: екосистемите са по-уязвими през пролетта, отколкото през есента, когато много животни са се запасили с мазнини, за да се подготвят за студения сезон. Напротив, през пролетта запасите от мазнини често са много ниски и необходимостта от размножаване на много видове допълнително усложнява ситуацията.

След падането на чиксулубското тяло е настъпила дълга астероидна зима, по време на която средните температури може да са достигали до -20°C или по-малко дори на ниски географски ширини. Мезозойският свят е бил топъл (дори в близост до Южния полюс са расли субтропични гори), затова такава сурова и дълга зима е била за него изключително сериозно изпитание, което повечето видове големи сухоземни животни не са могли да издържат.

Учени: Измирането на динозаврите е започнало милиони години преди метеорита

Авторите на изследването отбелязват, че особено уязвими в такава ситуация са се оказали всички динозаври, освен птиците, а също птерозаврите. Тези групи са излюпвали яйцата си много по-дълго от птиците, тъй като развитието на зъбите в ембриона отнемало значително време. Птиците, които нямали зъби и излюпвали яйцата си за по-кратко време, не били привързани към едни и същи места за дълго време и са могли да оцелеят дори в такава катастрофа.

По времето на динозаврите на Антарктида са бушували пожари

Преди 75 милиона години, по времето, когато динозаврите все още са бродили по Земята, в Антарктида са бушували бурни пожари, показва но...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно