Какво не е наред с числото 13 и защо толкова много плаши хората?

4259
Какво не е наред с числото 13 и защо толкова много плаши хората?
Снимка: iStock/Guliver

Числото 13 се смята за най-нещастното. На всяка сграда с 13-и етаж в Америка има 6 сгради, които просто прескачат този етаж, за да отидат на 14-ия, а петък, 13-и, се смята за един от най-зловещите дни в годината. Учени си задали въпроса кой и защо така разваля репутацията на това число, пише Inverse.

В ново изследване учени от Университета на Южна Каролина, ръководени от социолога Бари Марковски, смятат, че източникът на лошата репутация на числото 13 е неясен и спекулативен, и затова решили да се справят с този проблем веднъж завинаги.

Според учените източникът на лошата репутация на това число се крие в противоречиви и ексцентрични твърдения. Според Джо Никел, който изследва твърдения за паранормални явления за Комитета по разследване на скептицизма, в търсене на отговора трябва да се обърнем към числото 12. Това число представлява „пълнотата“ – броят на месеците в годината, боговете на Олимп, знаците на Зодиака и дори апостолите на Исус. В същото време числото 13, така да се каже, контрастира с това чувство за доброта и съвършенство.

Например числото 13 може да бъде свързано с някои известни, но нежелани гости на масата – например бог Локи бил 13-ият гост на празненство във Валхала, където подмамил друг участник да убие бог Балдур. Същата е и историята с Юда, който също бил 13-ият гост на Тайната вечеря.

Според Бари Марковски част от репутацията на 13 може да е свързана с чувство на непознатост или „чувство на аномалия“. В ежедневието 13 е по-рядко срещано от 12. Няма 13-и месец или 13 часа. Само по себе си чувството за непознатост няма да предизвика фобия, но психологическите изследвания показват, че предпочитаме това, което е познато.

Хората също могат да приписват мрачна слава на 13 поради същата причина, поради която мнозина вярват в „ефектите на пълнолунието“. Вярванията, че пълнолунието влияе върху психичното здраве, нивата на престъпност, злополуките и други човешки бедствия, отдавна са развенчани. И все пак, когато хората искат да потвърдят своите вярвания, те са склонни да правят изводи за връзки между несвързани фактори. 

След това има мощни ефекти от социалните влияния. Нужна е общност – или Twitter – за да се обединят страховете около определено безобидно число. Появата на всяко суеверие в социална група – страх от 13, ходене под стълби, чукане на дърво и т.н. – не е различно от появата на "мем". Въпреки че сега терминът най-често се отнася до широко споделяни онлайн изображения, той е въведен за първи път от биолога Ричард Докинс, за да опише как една идея, иновация, мода или други части от информация могат да се разпространяват сред населението. Мемът, според неговата дефиниция, е подобен на част от генетичен код: той се възпроизвежда, докато хората комуникират помежду си, с потенциала да мутира в алтернативни версии на себе си.

Бари Марковски отбелязва, че всъщност числото 13 е същото меме, което хората свързват не със събитие, а с лош късмет. То резонира в обществото по различни причини и се разпространява сред масите. Например злополука на пълнолуние или в петък, 13-и, ще бъде по-запомняща се от всяка друга злополука. По същество, веднъж придобито, това псевдотворение дава на хората предполагаемо чувство за контрол над свързаното с него „зло“.

Любопитно е, че тези процеси се наблюдават не само в обществото. Например след аварията на „Аполо 13“ НАСА спря последователното номериране на мисиите на совалките.

Изследователите смятат, че поддаването на суеверия, които по своята същност са неверни, може да бъде вредно, затова на лошата репутация на числото 13 трябва да бъде сложен край.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Разкритие за Хелоуин: показалецът наистина се движи по спиритичната дъска

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com