Китайски учени: 40% от доказано заразените с коронавирус не проявяват симптоми

3644
Китайски учени: 40% от доказано заразените с коронавирус не проявяват симптоми
Снимка: iStock/Guliver

Учени от Пекинския университет публикуваха обзорна статия в списание JAMA Network Open, в която са обобщени резултатите от 95 проучвания за оценка на дела на безсимптомните носители на SARS-CoV-2. Оказва се, че сред хората с потвърдена диагноза COVID-19 има около 40% безсимптомни. Това означава, че двама от всеки петима души, заразени с коронавирус не проявяват симптоми на заразата. Важно е обаче да се уточни, че проучването включва периода до 3 фавруари 2021 година, като така то не се отнася за вариантите Алфа, Делта и Омикрон.

Прегледът включва кръстосани и кохортни проучвания, както и серии от случаи, публикувани на китайски или английски език. Изследването обхваща над 29,7 милиона души от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка. Общият процент на безсимптомни инфекции сред всички изследвани е 0,25%. Те обаче са значително по-високи при следните групи: обитатели на старчески домове (4,52%), пътници на авиокомпании и круизни кораби (2,02%), здравни работници и пациенти на болници с общо предназначение (0,4%) и бременни жени (2,34%). Сред лицата с потвърден COVID-19 безсимптомните носители са много по-високи - 40,5%.

Британски лекар предупреди: Децата, заразени с Омикрон, по-често имат необичайни обриви

"Децата, заразени с щама Омикрон на коронавируса, могат да получат "необичаен" и агресивен обрив, заяви британският лекар Дейвид Лойд в...

Авторите отбелязват, че в по-голямата си част тези пациенти не са потърсили медицинска помощ и не са могли да бъдат открити чрез скрининг на температурата, тъй като при тях те не е повишена. Почти всички са открити или чрез масови тестове в тесни рискови групи, или чрез контактни проверки около болните. Така че вероятно процентът на безсимптомните носители може би е дори по-висок, смятат учените.

Като се има предвид, че вирусният товар в горните дихателни пътища през първите дни след заразяването при безсимптомни пациенти е сравним с този при заразени със симптоми е необходимо масово тестване, за да се контролира разпространението на коронавируса, категорични са изследователите. Освен това идентифицираните безсимптомни носители трябва да спазват всички ограничителни мерки по същия начин, както и пациентите със симптоми, а техните контакти също трябва да бъдат наблюдавани.

"Високият процент на безсимптомни заразени лица показва потенциалния риск от предаването им в общността. Необходим е скрининг за асимптоматичната инфекция, особено в страни и региони, които вече успешно контролират разпространението на SARS-CoV-2. Асимптоматичните инфекции трябва да се контролират по същия начин, както потвърдените инфекции, включително изолиране и проследяване на контактите", пишат авторите.

Любопитно е, че до момента са правени доста такива изследвания, които са се позовавали на различни бази данни. Така например, в едно от тях се твърди, че процентът на безсимптомните случаи е едва 17, в друго, че те са едва 13 на сто. В последното проучване тези данни са цитирани, като се уточнява, че става въпрос за данни почти изцяло от Китай, където процентът на хората без симптоми е много по-нисък отколкото в останалите части на света. Нещо повече - процентът е много различен при различните възрастови групи, като е много по-висок при новородените и малките деца. Над 54 на сто от бременните жени също не проявяват симптоми на заразата, уточняват учените. 

Конюнктивит, сухота, възпаление на очите - може да е COVID-19

Зачервени очи, шум в ушите, чувствителност към светлина, проблеми със слуха: въпреки че загубата на вкус и мирис са станали добре позна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com