Къде е мозъкът на Айнщайн?

9997
Къде е мозъкът на Айнщайн?
Снимка: Jackie Ramirez / Pixabay

На 18 април 1955 г. Алберт Айнщайн умира от аневризма на 76-годишна възраст в Университетския медицински център на Принстън в Плейнсбъро, Ню Джърси. По негово желание тленните останки на легендарния физик са кремирани, а прахът му е разпръснат на неизвестно място.

С изключение на мозъка му.

Гени, ранен старт и нестабилна психика. Верни ли са стереотипите за гениалността?

Вярно ли е, че изключителните способности вървят "в комплект" с психични разстройства? Ще бъде ли надареното дете успешно – завис...

Алберт Айнщайн, геният, носител на Нобелова награда, дал на света теорията на относителността E = mc2 и закона за фотоелектричния ефект, очевидно е имал специален мозък. Толкова специален, че когато той починал в болницата в Принстън на 18 април 1955 г., дежурният патолог Томас Столц Харви го откраднал.

Харви извадил мозъка на Айнщайн, нарязал го на 240 сегмента и запазил повечето от тях за себе си за още от 40 години. Без разрешение от семейството на Айнщайн, Харви поставил тези мозъчни срезове върху слайдове и ги раздал на неизвестен брой изследователи, които – както се надявал – могат да разкрият гения на мозъка. Харви лично отнесъл много от тези проби в САЩ и части от Канада, като същевременно запазил останалата част от мозъка на Айнщайн в буркан, скрит в картонена кутия в колата си, пише Live Science.

Днес 170 от тези сегменти са върнати в Университетския медицински център в Принстън, където се държат под ключ. Други 46 тънки като косъм резена от мозъчната тъкан на Айнщайн са изложени в Музея на медицинската история Мютер във Филаделфия. Много от другите части все още липсват.

Как може толкова много части от може би най-известния мозък в историята просто да изчезнат? Отговорът вероятно се крие в убеждението на Харви и други, че има нещо изключително в мозъка на Айнщайн и че научен анализ може да обясни гения му.

24-те най-безмилостни лидери в човешката история

„Героят за един е злодей за друг!“, гласи известен афоризъм. Колкото и да се подчертават валидността и достойнствата на опр...

Когато пътуването му с мозъка на гения най-накрая приключило, Харви поставил останалите мозъчни блокове в редица буркани в къщата си. Въпреки че продължил да споделя проби със заинтересовани изследователи, Харви запазил по-голямата част от мозъка на Айнщайн до 1998 г., когато най-накрая върнал останките в Университетския медицински център в Принстън – 43 години след като ги извадил от главата на Айнщайн. Днес учените могат да погледнат мозъка на гения само ако предоставят на Медицинския център много убедителна причина.

Дали опитът на Харви да разкрие тайните на мозъка на Айнщайн е довел до нещо? До известна степен. Публикувани са няколко изследвания за снимките и пробите, разпространени от Харви, като първото се появило през 1985 г. Тези изследвания открили незначителни разлики в мозъчната структура на Айнщайн в сравнение с контролни групи от негениални мозъци, включително допълнителна бразда във фронталния лоб на Айнщайн – частта от мозъка, свързана с работната памет и планирането – и по-голяма концентрация на неврони в определени области, което вероятно позволява по-бърза обработка на информация.

Много от изследователите, на които Харви предоставил мозъчни срезове, след това ги върнали. Но част от слайдовете, които Харви изпратил, никога не са били възстановени. Това донякъде усложнява въпроса „къде е мозъкът на Айнщайн?“. Докато по-голямата част от разчленените му парчета остават в Принстън, където е починал гениалният физик, неизброим брой тъканни проби просто са изчезнали.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Къде е погребан библейският Голиат? Може би там, където е бил разпнат Исус

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com