Наистина ли на 60 сме по-щастливи, отколкото на 30?

13147
Наистина ли на 60 сме по-щастливи, отколкото на 30?
Снимка: Fotorech / Pixabay

В човешкия живот има два пика на щастие: първият настъпва на 23 години, а вторият – на 69. Това е установил Ханес Шванд от Лондонската школа по икономика.

Изследване, при което ученият се е допитал до 24 000 души на възраст от 17 до 85 години, е установило, че чувството на щастие, което преживяваме през целия си живот, може да се изобрази като U-образна крива, при която пиковете се падат именно на 23 и на 69 години. Най-ниската точка, в която животът ни радва най-малко, се пада на 50 години.

Защо именно на 23 и на 69?

С първата цифра нещата са ясни: 23 години е възраст на отлично физическо здраве, ние сме пълни със сили и енергия вече имаме известен жизнен опит, но животът тепърва предстои. При повечето хора родителите и по-възрастните роднини са все още живи, дори здрави, а самите ние предвкусваме „истинския живот“, пълен със завладяващи открития и успехи. И макар резултатите от самото изследване да сочат, че очакването на щастие в това време с 10% да превъзхождат полученото в резултат удовлетворение, то не е чудно, че мнозина от хората си спомнят именно тези години като най-щастливото време от живота си.

Колко свободно време ни трябва, за да сме щастливи?

А какво ни прави щастливи на прага на 70-те? Авторите на изследването смятат, че тайната е в съчетанието на няколко фактора. Първо, това е умението да се радваме на простите неща и да намираме щастие в малки събития и удоволствия. На това се учим цял живот и обикновено към 60-годишна възраст и след това довеждаме този навик до съвършенство.

Второ, след 60 години повечето от нас излизат в пенсия и се отърсват от ежедневния стрес, свързан с необходимостта да изпълняват служебни отговорности, да взаимодействат с ръководители и колеги. Разбира се, интересната и любима работа може да бъде източник на щастие, но за повечето хора тя е източник на постоянен стрес.

Житейски уроци, които трябва да усвоите, когато навършите 30

Ставаш на 30? Най-благодатните  ви години са пред вас, ето част от житейските уроци, които ще усвоите, тръгвайки към четвъртото си...

Още едно обстоятелство, което позволява на хората на 60+ да се чувстват по-щастливи, е снижаването на репродуктивното натоварване. На тази възраст децата ни обикновено са достатъчно зрели, че да се грижат сами за себе си, освен това при необходимост те могат да помагат на своите родители.

„Провалът“ в усещането за щастие, който според Шванд се преживява на 50 години, е свързан на първо място с осъзнаването на това, че младостта си е отишла безвъзвратно, а напред е старостта, а също и с чувство за самота: по това време повечето хора започват да губят родители, също да „изпадат“ от социалния кръг. Но към 60+ мнозина успяват да се впишат в нови обстоятелства, да признаят и открият техните достойнства и да се научат да взаимодействат с недостатъците. И с всяка година можем д се чувстваме все по-щастливи, особено ако спазваме определени съвети.

Прекарвайте повече време с близките си

Професорът от Харвард Даниела Гилбърт твърд, че времето, прекарано в общуване с приятели и членове на семейството, ни прави по-щастливи от покупки и пътешествия. Освен това според учения общуването със скъпи за нас хора е по-важно за чувството на щастие дори от доброто здраве.

Усмихвайте се

Нещата, които трябва да научиш преди да навършиш 40

1. Вашата представа за „най-добър живот“ винаги ще бъде противоречива. Можете да се почувствате потиснати поради скорошен ...

Дори да сте в лошо настроение, постарайте се да се усмихнете и да се погледнете в този момент в огледало. Изследователите от Мичиганския университет уверяват, че дори неискрената усмивка е в състояние да повдигне нашето настроение и ние започваме да се чувстваме по-щастливи. Тоест отново да се усмихваме, но вече от душа.

Занимавайте се с благотворителност

Когато жертваме нещо за добри дела, изпитваме приблизително такъв прилив на щастие, сякаш сме спечелили от тотото. Това твърдят специалистите от Харвардската бизнес школа. Така че с пари можете да си купите и мъничко щастие, ако ги споделите с други.

Заемете се със спорт

Колкото по-често и по-активно се занимавате със спорт, толкова по-щастливи ще се чувствате – до този извод са стигнали изследователи от Йейлския и Оксфордския университет.

Как да си гарантираме здраве на старини с действия сега?

Ако сте говорили със своите възрастни роднини, то вероятно те се оплакват от различни болежки. Немалка част от тях са следствие на това...

Какво трябва да направим, за да привлечем щастието в живота си

Резултатите от изследване сред повече от 1,2 млн. души, са показали, че тези, които редовно се занимават със спорт, се чувстват щастливи от тези, които предпочитат неподвижния начин на живот. И още един любопитен факт: нивото на щастие, което получават физически активните хора, може да бъде постигнато от домашарите само в случай че изкарват 25 000 или повече долара на година.

Медитирайте

Когато медитираме, се увеличава количеството сиво вещество в прекунеуса – област от мозъка, която участва в интегрирането на информация за текущи вътрешни усещания, спомени от миналото и бъдещи планове. Изследвания, публикувани в Scientific Reports през 2015 г., потвърждават връзката между активирането на този дял на мозъка и чувството на щастие.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com