Неочаквани научни изводи в полза на затлъстяването и тютюнопушенето

37653
Неочаквани научни изводи в полза на затлъстяването и тютюнопушенето
Снимка: БГНЕС

По време на конгрес на Американската академия по неврология (American Academy of Neurology) във Вашингтон бяха оповестени неочаквани резултати от две изследвания за риска от смърт в следствие на инсулт, съобщи medicalobserverph.com.

Първо, у мнозина млади пациенти със затлъстяване, рискът от смърт след десет години след прекаран инсулт е по-нисък, в сравнение с пациенти след инсулт с нормално тегло. Освен това, същият парадокс при затлъстяването се наблюдава и при инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност и заболявания на бъбреците в последен стадий.

Слушалки ще откриват мозъчни увреждания

Лекари са разработили метод за измерване на вътрешночерепното налягане, при който се използват специални слушалки. Новата технология м...

В изследването са участвали 677 пациенти с инсулт и 2031 без. Отчетени са такива фактори като възраст, пол и индекс на масата на тялото.

Вторият неочакван извод е свързан с тютюнопушенето. Оказва се, че рискът от смърт от остър исхемичен инсулт в болнични условия при пушачите е по-нисък, в сравнение с непушачите, независимо от това дали се е прилагала тромбо-терапия. За получените резултати са били използвани данни от базата на хоспитализираните в САЩ през 2000-2001 г.

За момента учените не могат да дадат обяснение на тези парадокси, свързани със затлъстяването и тютюнопушенето. Съществуват предположения, че затлъстяването предоставя някакъв „метаболичен резерв“ по време на болестта. Друга версия е, че при такива пациент инсултът се случва по-рано, заради наднорменото тегло или те се лекуват в по-млада възраст.

Относно тютюнопушенето се извежда версията за „кумулативният ефект на исхемичното прекондициониране“, което дава защитна тренировка на сърдечния мускул: заради пушенето у пациента е възможно да са възникнали многократни епизоди на сублетална исхемия.

Откриха нов "враг" на черния дроб

Учени от единбургския университет са установили, че заболяванията на черния дроб, по-често възникват при хора, страдащи от депресия. И...

По-рано учени от Лондон установиха, че при хората с наднормено тегло рискът от деменция е с 18% по-нисък. Според тях това се дължи на факта, че пълните хора по-рядко страдат от липсата на вит. Д и Е, чийто недостиг е един от факторите за развитието на деменция.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно