Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново проучване подкрепя тезите на наш професор за риск от рак на кожата заради някои лекарства

19 януари 2022, 12:45 часа • 27084 прочитания

Съществува малко увеличение на риска от меланома (рак на кожата) при честа употреба на диуретика хидрохлоротиазид. Няма доказателства това да се влияе от използваната доза. Това е заключението на ново специализирано датско-американско проучване. То обхваща над 9000 случая на меланома в Калифорния и почти 265 000 пациенти като контролна група, но се основава на преглед на медицински досиета.

Изрично е посочено, че заключенията в проучването подкрепят откритията на друго изследване, в което има заключение, че честата употреба на хидрохлоротиазид води до повишен риск на определен вид меланома (лентиго малигна тип).

Проучването е много важно и показва статистическа зависимост между приема на тиазидни диуретици и развитието на меланомни подформи. Ние споделяме това мнение и показваме, че комбинацията от сартани (клас лекарства за хипертония и високо кръвно) с хидрохлоротиазидни диуретици е още по-неприятна, както и че е рискова. Това коментира пред Actualno.com проф. д-р Георги Чернев, ръководител на кожната клиника на МВР болница.

Проф. Чернев многократно е излагал тази своя позиция, а сега я подкрепя с общо 6 проучвания – негови и с участието на негови колеги: ТУК, ТУК, ТУК, ТУК, ТУК и ТУК!

"Очевидно е, че международната позиция по темата лека полека започва да се избистря и изкристализира на експертно ниво.

Ние сме първите автори в света, споделили тези данни един вид проспективно и същевременно ретроспективно - едновременно! Данните ни са проверени от международната медицинска общност и възбудиха явно международен интерес. Именно този интерес продиктува аналогичен тип проследявания и потвърждава нашата теза или наблюдения. Това беше и целта. Отново този интерес е причина и за разчупването на международното мълчание по темата.

Пътят към истината е един, а сега вече е открит. Целта остава идеална. За нас е и един вид облекчение, че подобни проучвания са вече официализирани. Мисля, че няма какво друго да добавя", коментира проф. д-р Чернев пред Actualno.com.

Още: Ново проучване подкрепя данни на български професор за развитие на рак при определен лекарствен прием

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес