X
 
 

Откриха останките на нов хищен динозавър

1658 0
photo of Откриха останките на нов хищен динозавър
Снимка: Pixabay
Международна група палеонтолози наскоро откри фосилизираните останки на нов вид гигантски хищни динозаври в Тайланд. 8-метровото същество е нов член на широко разпространена група древни влечуги, наречени Carcharodontosaurids, пише БГНЕС.

Според изследването, публикувано от научен източник от PLOS, откритието е значително, тъй като допринася за разбирането на околната среда на Земята през периода на ранната креда, преди 146–100 милиона години.

Вулканите са помогнали на динозаврите да господстват на Земята

Британски учени са открили най-вероятната причина за разпространението на динозаврите на Земята. Според тях за разпространението на дин...

Новооткритото гигантско влечуго е четири пъти по-голямо като дължина от друг страховит хищник от епохата Юра - велосирапторът. Изкопаните останки, които според съобщенията принадлежат на поне четири екземпляра от новооткрития вид, включват черепи, гръбнак и бедрените костни вкаменелости. Съществото е наречено Siamraptor Suwati, в чест както на Тайланд, така и на Суват Липтапанлоп, тайландски спонсор на изследователската група.

По-специално, Siamraptor Suwati е първото кархародонтозавърско изкопаемо, открито в Югоизточна Азия, се казва в проучването. Фосилизираните останки от динозавъра са намерени в тайландската провинция Нахон Ратчасима. Според палеонтолозите, големият хищник е принадлежал към група значителни хищни динозаври, които са обитавали нашата планета през периодите Юра и Креда.

Изследователите обаче смятат, че това същество по-рано е еволюирало и се разминавало с останалите членове на групата Carcharodontosaurus. Палеонтолозите предполагат също, че Siamraptor suwati е възможно да е ловувал по-малки влечуги на поне три континента от ранната Креда.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално