Откриха вероятните останки на базиликата на Витрувий в Италия

6553
Откриха вероятните останки на базиликата на Витрувий в Италия
Снимка: Centro Studi Vitruviani

Останките от голяма обществена сграда от римската епоха, открити в северния италиански град Фано, може да са на базиликата, проектирана от Витрувий.

Известният архитект и механик от времето на император Август е известен със своя трактат „Десет книги за архитектурата“, който вдъхновява Леонардо да Винчи да създаде „Витрувианският човек“.

Витрувий представя трактата си на Октавиан Август, английско издание на De architectura от 1684 г. Sebastian Le Clerc / Public Domain

Руините, разположени точно срещу форума, се състоят от поне пет помещения, съобщава агенция ANSA. Дебелината на стените е около метър и половина, стените са запазени до височина три метра и са украсени с мраморни плочи. Подовете също са украсени с плочи от скъп зелен и розов вносен мрамор. Археолозите са открили фрагмент от надпис върху мраморна плоча с букви, оцветени с червена боя, но са оцелели само две букви – V и на следващия ред I.

Въпреки че Марк Витрувий Полион е имал огромно влияние върху архитектурата на по-късните векове, много малко от неговите собствени сгради са известни. Дълго време той е военен инженер и се занимава с конструирането на различни обсадни оръжия.

Гладиатори се биели в Римска Британия

Писмени източници, включително трудът на самия Витрувий, споменават, че той е построил акведукт в Рим, мостове на Рейн и базилика в град, наречен Fanum Fortunae („Храм на щастието“), днес град Фано.

Според източници базиликата във Фано е построена през 19 г. пр.н.е., което добре съответства на приблизителната възраст на откритите руини. В своя труд Витрувий описва базиликата, като изброява подробно нейните характеристики и размери и възхвалява характерните ѝ пропорции и симетрия, които значително я отличават от типичната римска базилика от онова време.

Описанието на базиликата във Фано заема не по-малко от пет параграфа от трактата за архитектурата (Vitr. De Arch., V, 6-10). Centro Studi Vitruviani

Базиликата във Фано просъществува до 540 г., когато градът е опустошен от остготите. Вдъхновени от книгата на Витрувий, архитекти и художници многократно са я пресъздавали в илюстрации и модели. Правени са много опити за откриване на археологически следи от базиликата, но досега те са били неуспешни. Трябва да се признае, че дори настоящата находка да се окаже истински кандидат, ще бъде трудно това да се докаже.

Археолози откриха статуя на сфинкс с лице на римски император

Разкопките ще продължат веднага щом бъдат осигурени средства. Геофизичното сканиране на цялата улица, наречена случайно Via Vitruvio, проведено през 2021 г., е открило признаци на множество оградени пространства с различни форми и размери, но те вероятно принадлежат на различни епохи, а не на една сграда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com