PCR тестовете лъжат за коронавируса - поредната опашата лъжа заради здравно съобщение от САЩ

19704
PCR тестовете лъжат за коронавируса - поредната опашата лъжа заради здравно съобщение от САЩ
Снимка: iStock/Guliver

Дебатът относно достоверността на PCR тестовете за откриване на зараза с COVID-19 се разгоря отново заради скорошно официално съобщение от Американските центрове по контрол и превенция на заразни болести (CDC). Съобщението касае това, че CDC спира да ползва PCR тест като средство за установяване на заразата – с важно уточнение обаче, което конспираторите по темата с коронавируса удобно пропускат, докато обясняват как дори CDC се отказали от PCR като диагностичен метод за установяване на COVID-19.

Какво е уточнението – че CDC спира да ползва собственоръчно разработения от тях PCR тест, но не и други видове. Видимо е, че на сайта на CDC, в секцията за ползване на тестове за улавяне на болестта има няколко други вида PCR теста – СПИСЪК ТУК!

От 29 юли, 2021 година: Връщаш се в България неваксиниран срещу коронавирус от червена зона, задължително си под карантина

Ако не си ваксиниран срещу коронавирус и идваш обратно в България от държава, която е обявена за червена зона* заради разпространение н...

Отново - става въпрос за PCR теста за COVID-19, разработен от Центъра за контрол и превенция на заболяванията на Съединените американски щати, чиято употреба ще бъде преустановена в края на годината. А причината е, че тъй като вече няма толкова много заразени с COVID-19 и ваксинационното покритие става все по-голямо, не е оправдано да се ползва конкретният тест, който е по-скъп. Тъй като CDC не очаква пандемията да продължи в досегашния си опустошителен вид още дълго, препоръчва на лабораториите, които работят с PCR теста на CDC, да преминат към комбинирани тестове, които могат да констатират заболяване не само от коронавирус, но и от други, често срещани вирусни заболявания.

Доста подробно, в своя публикация във Фейсбук, Иван Димов, бакалавър по химия от Оксфорд, защитава докторантура по бионанотехнологии в Кембридж, обяснява за пореден път що е то PCR. PCR означава полимеразна верижна реакция – химична реакция, катализирана от ензима ДНК полимераза. Тези тестове имат относително по-висока чувствителност и специфичност сравнено с други категории тестове. Тази относително висока точност се дължи на взаимодействието на късия праймер с дългата ДНК верига – то е почти като ключ и ключалка – малки разлики в двете са достатъчни да предотвратят свързването им и от там първата стъпка на реакцията.

РНК тестовете за КОВИД търсят няколко сегмента от генома на вируса, кодиращи за различни протеини. Тези сегменти са специфични именно за ковид. Тях ги няма в генома на грипните вируси. Ако някой каже, че ПСР тестът бърка КОВИД с грип, помолете го да ви каже кой точно сегмент от генома води до припокриването. Геномите и на грипните вируси, и на КОВИД (които са доста различни), могат да бъдат намерени в интернет, така че това е лесно проверимо твърдение.

Фалшиво положителен тест може да се случи на практика единствено при лабораторна грешка или замърсяване. Фалшиво отрицателен тест може да има по по-разнообразни причини - пробовземането не е лесно, съхраняването и обработката на пробите може да бъде неидеална, вируса може да напуснал носоглътката и да е в долните дихателни пътища и пр.

Вирусолози посочиха неща, които може да променят резултата при тест за коронавирус

В интервю за РИА Новости вирусолози разказаха какви правила трябва да се спазват, за да се намали рискът от грешен резултат от теста за...

Пълната публикация ВИЖТЕ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

В САЩ ще строят най-големия самолет в света

НЛО всъщност са НПО: неидентифицираните обекти обичат водата повече от въздуха

Ловците събирачи платили за земеделието с чума и гонорея

Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)

Кръв от пъпната връв е възможно да лекува рак на кръвта

Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

Учени предлагат да ядем змийско: Как месото от питон може да ни влезе в менюто

„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...