Пясъкът в пустинята се подчинява на математически модел

11710
Пясъкът в пустинята се подчинява на математически модел
Снимка: iStock

Навсякъде, където има пясък и атмосфера, преобладаващите ветрове могат да придадат вълнообразни форми на песъчинките, радващи окото с повтарящ се модел - в него дори може да се открие някакво спокойствие. И в тези повторения, след десетилетия на изследвания, е открита строга закономерност.

Определени пясъчни вълни с дължина на вълната от 30 сантиметра до няколко метра са известни като „мегавълни“ (Megaripple): по размер те се намират между нормалните плажни вълни и дюните. Учените са ги наблюдавали не само на Земята, но дори и на други планети като Марс, известен с всеобхватни прашни бури.

Освен размера ключова характеристика на това "навълняване" е размерът на самото пясъчно зърно – големите зърна лежат върху по-малките образувания. Тази смес от зърна обаче никога не е същата, както и ветровете, които духат през пясъка, за да създават вълни.

Изследователите са открили изненадваща математическа особеност на мегавълните: разделянето на диаметъра на най-големите зърна на диаметъра на най-малките зърна винаги е равно на едно и също число – в продължение на десетилетия на изследвания тази аномална закономерност просто се изплъзвала от вниманието на учените.

Авторите на изследването заключават, че в бъдеще това число може да се използва за класифициране на различните типове вълни и какви именно процеси на транспортиране на зърната са ги образували.

Когато вятърът бие по пясъка, малките вълни възникват поради това, че по-малките пясъчни зърна избутват по-големите. Движейки се с различна скорост, едрите зърна се натрупват по гребените на вълните, докато дребните зърна обикновено се утаяват в падините.

Учените са изследвали проби от мегавълни в Израел, Китай, Намибия, Индия, Израел, Йордания, Антарктида и Ню Мексико в САЩ. Допълнителен анализ бил добавен от наблюдения, направени на Марс и в лабораторен аеродинамичен тунел. „Обширна колекция от земни и извънземни данни, обхващаща широк спектър от географски източници и условия на околната среда, потвърждава точността и надеждността на това неочаквано теоретично откритие“, пише екипът.

Това, което също отличава мегавълните, е, че те са по-крехки от по-малките пясъчни вълни и по-големите дюни и по-податливи на капризите на променящите се ветрове - ако вятърът стане твърде силен, механизмите, които ги създават, спират да работят.

Защо това е важно

Изследователите смятат, че техните изчисления могат да се използват и за прогнозиране на вълни и дори за поглед назад към миналите метеорологични и климатични модели въз основа на седиментите, оставени от предишни мегавълни.

Получените резултати са приложими дори извън Земята: те могат да ни дадат по-добро разбиране за това, как се създават мегавълни на планети като Марс и какви атмосферни условия са необходими за тяхното образуване, за разлика от други видове пясъчни вълни.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com