По-малко от половината свят се целува

7791
По-малко от половината свят се целува

Целувките като начин за изразяване на романтични чувства и сексуално желание са разпространени в по-малко от половината човешки култури, са изяснили американски учени. Резултатите от изследването са публикувани в четвъртък в сп. American Anthropologist.

"Независимо от честото изобразяване на целувките в различни образци от материалната култура, не открихме свидетелства за универсалността на романтично-сексуалните целувки за човека. Романтично-сексуалните целувки са характерни за по-малко от половината от изследваните култури (46%).

Виртуална целувка

Разстоянието вече няма да е пречка пред желаещите да се докоснат с устни влюбени благодарение на устройство, което имитира целувките. ...

Освен това има силна зависимост между честотата на такива целувки и относителната сложност на структурата на обществото – колкото по-сложно е социалното устройство на обществото, толкова по-често в него се срещат романтично-сексуални целувки“, пишат в своята статия Хустин Гарсия и колегите му от университета на Индиана в Блумингтън (САЩ).

Досега много учени смятаха, че целувките са универсален начин за изразяване на романтични чувства и сексуално желание. Някои изследователи дори са на мнение, че те имат практическо значение, като ги смятат като цел за неосъзната проверка на здравето и генетичната съвместимост на партньора, а също за неговия интерес и готовност за романтични отношения.

Гарсия и колегите му използвали материали от по-рано проведени изследвания, които обхващали 168 човешки култури от цял свят. Те открили, че в Азия романтичните целувки са разпространени в 73% от културите, в Европа – в 70%, в Северна Америка – в 55%, Океания – 44%, Южна Америка – 10%, Африка – 13%.

В Централна Америка култури, в които целувките са приети, нямало изобщо, а на Средния изток, обратно – те били 100%. Също няма свидетелства за използването на целувките за изразяване на романтични чувства в Африка, Нова Гвинея или Амазония. В резултат в 77% от 168-те култури романтичните целувки имат място.

Целувката показва дали интимната връзка има бъдеще

Проучване на специалисти от Оксфордския университет разкрива, че целувката на първата среща може да определи продължителността на връ...

Освен това изследователите открили, че в обществата, които имат по-малко сложна социална култура, например такива, които живеят от събирателство, целувките са по-малко разпространени, отколкото в по-сложно устроените индустриални общества.

Учените отбелязват, че в културите, където целувките не са приети, видът на целуващи се хора може да е не само необичаен, но и неприятен и отблъскващ.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com