Прави ли ни Хари Потър по-добри?

46927
Прави ли ни Хари Потър по-добри?
Снимка: outnow.ch

Успехът на романите за Хари Потър се крие в невероятното съчетание на фантастична атмосфера и реалността на съвременния свят. Неговите герои са вълшебници, но в същото време са и тийнейджъри, които порастват,  влюбват се и търсят себе си.

При това злото, с което се сблъскват, не е така абстрактно. Главният антагонист – тъмният магьосник Волдемор, се опитва да изчисти света от нечистокръвните вълшебници. Самата Джоан Роулинг признава,че образът му е алюзия на Хитлер и нацистите. 

Джоан Роулинг публикува нов разказ за Хари Потър

Джоан Роулинг публикува на интернет страницата си в Pottermore нов малък разказ за порасналия магьосник Хари Потър, съобщава The Guar...

Ето че и научните изследвания потвърждават, че идеалите от вълшебния свят може да ни направят по-добри и справедливи.

По време на първото изследване 34 италиански ученици в продължение на шест седмици изучавали книгите за Хари Потър, след което чели откъс на глас и обсъждали прочетеното в извънкласни занимания. Тези от тях, които се идентифицирали с главния герой имали по-добро отношение към мигрантите.

Във второто проучване взели участие 117 ученици от гимназиалния етап в Италия. Тези от тях, които смятали Хари Потър за модел за подражание демонстрирали търпимост към хомосексуалистите.

Третото изследване се провеждали сред студенти от Великобритания. Неговите резултати показали сходна картина.

Анакин Скайоукър печели срещу Хари Потър в YouTube

За по-малко от едно денонощие видеозапис, качен в YouTube и изобразяващ възможното развитие на събитията по време на сражение между два...

Във всеки един случай важна роля имало обсъждането на книгите с връстниците и преподавателите. Учениците трябвало да четат съзнателно, за да разберат алегорията, подчертават психолозите.

Според тях литературните образи носят в себе си огромен потенциал за морално възпитание, но е необходимо децата да разбират правилно какво е искал да каже авторът.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com