Първият мобилен телефон - в България прототип е имало далеч преди някой да е чувал за такова нещо

29460
Първият мобилен телефон - в България прототип е имало далеч преди някой да е чувал за такова нещо
Снимка: iStock

Смартфонът в джоба ви днес е неразделна част от служебните ви ангажименти, забавленията с приятели, свободното време и социалния живот. Вероятно считате, че първите мобилните телефони, чието развитие доведе до появата на смартфоните, позволили ни да останем свързани с другите и да имаме неизчерпаем източник на информация под ръка, са произведени някъде далеч зад граница. Вероятно ще останете изумени, ако ви кажем годината, в която е произведен първият мобилен телефон в България. Заинтригувахме ли ви? Останете с нас.

Прототипът на първия български мобилен телефон

Кога е създаден първият мобилен телефон?

Преди десетилетия наличието на мобилен телефон е предизвиквало нашия интерес и известна завист. Днес почти всеки има мобилни телефони. ...

В далечната 1964 година в България е произведен прототипът на първия български мобилен телефон. Само година по-късно усъвършенстван модел на този телефон, върху който са работили български учени, е представен на световни изложения. Първият мобилен телефон в България е конструиран от инж. Христо Бъчваров в изследователския институт по електропромишленност в София. Реално това е джобен телефон, позволяващ по всяко време да се избират абонати от градската телефонна мрежа. Годината е 1964-та, тоест много преди да се заговори за GSM и преди да бъде патентован GSM стандартът през 1991 г.

Какво представлява първият мобилен телефон в България?

На практика това е малък джобен телефон, безжичен апарат, който е снабден с малък радиопредавател. Устройството приемало радиовълните, преобразувало ги в електрически импулси и свързвало хората с търсения от тях телефонен абонат от всяка точка. Изумително за времето си!

Размерът на първия мобилен телефон в България приличал на този на стар фотоапарат и бил доста по-голям от съвременните телефони най-вече като дебелина. Апаратът бил снабден с антена, която следвало да се изтегли преди набиране, и с шайба, подобна на шайбите на старите стационарни телефони, която служела за набиране на телефонните номера. Захранването било с акумулатор, който позволявал 20 часа работа с телефона без проблем.

Каква е разликата между смартфон и мобилен телефон – предимства и недостатъци

Развитието на мобилните комуникации и Интернет ни направи част от свят, в който почти всичко може да се случва онлайн. От времето на пъ...

Любопитен факт е, че произвежданите по това време подобни телефони извън граница имали ограничен обхват на действие в определен радиус. За разлика от тях първият български мобилен телефон бил с по-добър обхват.

Каква е била съдбата на първия български мобилен телефон?

За жалост подобно на много постижения от български учени, изпреварили времето си и надскочили чуждите, и първият български мобилен телефон не се е произвеждал масово и не са налични данни за опит за масово производство и продажба. Въпреки това фактът, че български учен конструира и мобилен телефон десетилетия преди масовата поява на мобилните телефони като цяло, е повод за гордост.

Иначе, инж. Бъчваров е оглавявал секретна лаборатория към Държавна сигурност, пише "е-вестник". Завършил е "Института по политехника" в София, специалност електроинженерство. Изключван е 4 пъти, заради спорове с преподавателите. През 1947 година прави макет на кораб, който се управлява дистанционно, с радиовълни и за него се разчува дори до Георги Димитров. Когато Тодор Живков идва на власт, го прави шеф на „Централна развойна лаборатория“ към тогавашния „Технически прогрес“, а по-късно е прехвърлена към Държавна сигурност. Инж. Бъчваров разполага с патенти, че е изобретил първия автоматичен радиотелефон – по същество днешния джиесем; единна градска часовникова система, управлявана по радиовълни – „Радио Синхрон”; плазмено запалване на двигатели с вътрешно горене за бензин и газ; първите в света свръхмощни предаватели за радиоразпръскване, работещи без персонал (роботи); антена–система за радиоразпръскване на средни вълни, с усилване от 3 до 10 пъти; тръбна антенна система с височина 120 метра, служеща за радиоразпръскване и охлаждане на мощните радиолампи на предавателя без допълнителни въздушни турбини за охлаждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно