Разгадаха "шепота" на Земята

45226
Разгадаха "шепота" на Земята

Земните недра на дълбочина до 660 километра вече могат да бъдат изучени без да се обръща внимание на земетресенията. Френски геофизици са успели да „достигнат" до най-големите дълбочини на планетата ни като са използвали информацията, която се съдържа във фоновия сеизмичен шум, предаде КРОСС.

Досега земетресенията бяха единственият, но далеч не най-пълния източник на информация за дълбочинната структура на земното кълбо - две или три сеизмични станции регистрираха времето на пристигане на сеизмичните вълни, след което математически се изчисляваше от каква дълбочина са дошли.

Но разделителната способност при подобни методи е много малка, тъй като вълните се разпространяват предимно вътре в тектоничните плочи, при това огромното пространство под тях остава сеизмично спокойно.

В последното издание на списание „Сайънс" френските геофизици разказват как са успели да се доберат до самата дълбочина на земната мантия като са използвали информацията, съдържаща се в сеизмичния фонов шум.

Този шум е следствие на различните въздействия на земната повърхност, като например измененията в атмосферното налягане, океанските вълни, дъждът, вятъра и дори някои видове човешка дейност, въпреки че главната роля тук е отредена на океанските вълни. В сравнение със сеизмичните вълни, които предизвикват земетресенията, това е нежен „шепот", който може да проникне значително по-дълбоко, отколкото „гръмогласните" тектонични катаклизми.

Фоновите „обемни" вълни с период по-малък от 30 секунди, влизат в състава на този шум и носят информация за състава на скалите, през които преминават, температурата, налягането. Те могат да разкажат много за геологията на земната мантия. Досега това не е било правено, но французите са успели да разберат „шепота" на Земята.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com