Разнищиха шестте най-големи мистерии за Тутанкамон

11580
Разнищиха шестте най-големи мистерии за Тутанкамон
Снимка: Getty Images/Guliver

Гробницата на Тутанкамон близо век подклажда спекулации и разследвания сред археологическата общност, като конкретни обяснения за позлатения древен фараон най-накрая са достъпни благодарение на съвременните технологии, пише Еxpress.co.uk.

Археолозите откриват предизвикалата сензация гробница на Тутанкамон преди близо 100 години - на 17 февруари 1923 г., докато Хауърд Картър и екипът му провеждат разкопки в Долината на царете. Самото събитие и последвалите разследвания често предизвикват повече въпроси, отколкото отговори, но някои твърди обяснения изясняват легендата на фараона.

Обещание: Скоро ще бъде ясно как точно е умрял Тутанкамон

Съдбата на младия фараон Тутанкамон, който наследява трона на Древен Египет на деветгодишна възраст и умира десет години по-късно, хипн...

Проклятието

Разказите за разкопките на Картър и последвалите събития довели до предполагаемо проклятие, което връхлетяло присъстващите фигури и техните близки сътрудници. Има слух, че в деня, в който Картър счупил капака на саркофага на Тутанкамон, кобра изяла неговото домашно канарче.

На 3 април починал Джордж Хърбърт, 5-и граф на Карнарвон, който присъствал на откриването, и една от спекулациите приписала смъртта му на „проклятието“, убило птицата на г-н Хауърд.

Но оттогава науката е открила, че болният граф е починал от пневмония, след като автомобилна катастрофа през 1901 г. го направила уязвим към болестта. Осем други участници починали през следващите десетина години, всички от често срещани заболявания за века.

Смъртта на владетеля

Съкровищата на Тутанкамон предизвикаха фурор в Париж

В Париж изложението на артефакти, намерени в гробницата на египетския фараон Тутанкамон, разби рекордите по посещаемост за изложби във ...

Цар Тут, както хората го познават, е починал при мистериозни обстоятелства. В момента на смъртта си през 1323 г. пр.н.е. той бил на 19 години. Изследването на мумията му  разкрива наранявания, които по това време са били необясними.

Съвременната криминалистика оттогава установява широко приета причина за смъртта. Учените смятат, че той е загинал при инцидент с колесница, а отговорните за мумифицирането му за съжаление са се провалили в процеса.

Скритата стая

Като реномиран древен цар Тутанкамон е имал гробна камера, също впечатляваща колкото позлатената му гробница, претъпкана с артефакти и дарения. Има слух, че е имало и допълнителна стая в основната структура.

Още веднъж новите технологии на сканиране доказват, че тези очаквания са неоснователни. Според Министерството на антиките резултатите от наблюденията не сочат доказателства за стая, скрита зад фалшива стена.

Започва финалното сканиране на гробницата на Тутанкамон

Учените започват финалното сканиране на гробницата на фараона Тутанкамон, за да открият дали в задната й част не е погребана царица...

Под повърхността

Въпреки че археолозите успешно разнищили тайните на сложната стая и ковчега на фараона, те не са могли да изследват състоянието на самата фигура. Напредъкът в биологията, по-специфично - ДНК, се задълбочил в градивните елементи на мумията.

През 2010 г. учените открили, че са Тутанкамон е бил измъчван от болести и нарушения в развитието. Младият владетел е страдал от маларийна инфекция и костно заболяване.

Произходът на фараона

Тутанкамон е забележителна историческа личност, но почти най-вече заради пищното му погребение. Историците копнеят за по-задълбочен поглед върху живота му и определили родителите му като идеално начало.

Археолози може да са открили тайната гробница на Нефертити

Нови доказателства сочат, че зад гробницата на цар Тутанкамон, познат и като Тутанхамун, съществува тайна стая, пише Quarz. Археолози с...

Произходът му все още се оспорва, но археолозите и учените разполагат с малко повече информация, отколкото преди. ДНК анализът, койтое разкрил проблемите му в развитието, също така е открил, че той е резултат на кръвосмешение и двамата му родители вероятно са били братовчеди.

На кой бог се кланял?

Древните египтяни са смятали, че фараоните са богове, макар и в човешка форма. Но самите фараони въпреки това се прекланяли на небесните богове и Тутанкамон не е бил по-различен. Той се прекланял на двама, съдейки по имената му, тъй като той първоначално се наричал Тутанхатон.

Името означава „жив образ на Атон”, което показва, че родителите му били последователи на едноименния бог на слънцето. За предполагаемия му баща Ехнатон се знае, че е проповядвал култ към Атон - слънчевия диск.

По-късно в живота си обаче младият Тут се отказал от старото си име и се е превърнал във фигурата, която е известна на историците днес с това, че е следвала култа към Амон, царя на боговете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com