Развитите страни с най-висока смъртност от коронавирус на милион население

8251
Развитите страни с най-висока смъртност от коронавирус на милион население
Снимка: iStock

Над 8 милиона души по целия свят вече са доказано заразени с коронавирус. Това сочат официалните данни, изнесени от Worldometers. Повече от половината – над 4,1 милиона от тях вече са оздравели, а смъртните случаи са над 436 000 души.

Интересно е обаче да се види статистиката, отнасяща се до брой починали на милион население. В челото на тази печална класация прави впечатление, че се нареждат едни от икономически най-развитите държави в света. Тук са Сан Марино, Белгия, Андора, Великобритания, Испания, Италия, Швеция, Франция, САЩ и Нидерландия. Важно е да се отбележи, че при така наречените страни-джуджета Сан Марино и Андора това може да се обясни с изключително ниския брой население – двете страни имат общо около 110 000 жители, както и с разположението им до огнища като Италия, Франция и Испания.

Заразилите се с коронавирус стигнаха 8 милиона

Общо 8 020 087 души по света са се заразили с COVID-19, сочи справка в интернет-ресурса Worldometers. Броят на починалите към 15 юни, 1...

За Белгия например, при 11,5 милиона население до момента има 60 100 случая и 9 661 жертви. Това прави стряскащите 834 починали на милион население. В Испания и Италия този показател се движи в границите 570 – 580 на милион. В САЩ – 356 на милион. За даваната често за пример от привържениците на либералните стратегии за справяне с COVID-19 Швеция статистиката също е стряскаща – 484 на милион души. В съседните страни, които приеха строги ограничения, нещата стоят много по-добре – за Дания този показател е 103, за Финландия – 59, а за Норвегия – 45, което е почти 11 пъти по-малко от Швеция.

За сравнение, за всички страни по света средната стойност, която Worldometers дава, е 56 на милион население. Важно е да се отбележи, че за България тази стойност е 25 на милион, като това е над 33 пъти по-малко от Белгия. По този показател страната ни се нарежда на 74 място от общо 215 държави, които са регистрирали случаи на болестта. На Балканите с по-малко починали са Гърция, Черна гора и Албания. В Европа пък само 10 страни имат по-малка смъртност от България.

Интересно е също да се отбележи, че от общо 48 страни в Европа, сред първите 17 няма нито една от Източния блок. Учени нееднократно дебатираха по въпроса защо Източна Европа е доста по-слабо засегната от вируса, като и до момента на практика няма еднозначен отговор на този въпрос. Според някои заслуга за това има БЦЖ ваксината, прилагана стриктно през социализма, според други – относително по-ограничените пътувания на източноевропейците. Факт е, че дори при Молдова и Северна Македония, които са най-напред по този показател от тази част на Европа – съответно на 18 и 20 място, смъртността е около 100 души на милион население. Сравнено с Белгия, Великобритания и Испания, това е между 6 и 8 пъти по-малка смъртност. Дори Русия, където до момента са заразени над 537 000 души, жертвите са около 7 000, което прави смъртност от 49 на милион.  

Извън Европа в една от най-тежко засегнатите страни – Иран, смъртните случаи са 107 на милион, в Канада – 217, в Еквадор – 221, а в Бразилия – 204 на милион. Прави впечатление, че към този момент смъртността в Африка е ниска, като в една от най-засегнатите страни на континента - Република Южна Африка, тя е 25 на милион, което е идентично с България.

Четири държави-членки на ЕС капарират ваксинa срещу COVID-19

Италия, Германия, Нидерландия и Франция ще платят 750 милиона евро за 300 милиона дози от потенциалната ваксина за Covid-19 на фармацев...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com