Шум в ушите тормози хиляди британци

15320
Шум в ушите тормози хиляди британци
Снимка: iStock/Guliver

Около милион души във Великобритания са доведени до мисли за самоубийство заради шум в ушите или т. нар. "тинитус"*. Това е състояние, в което болните чуват шум, за който няма никаква външна причина. В изследване на Британската асоциация за тинитус се твърди, че от заболяването страдат около 7 млн. възрастни британци и силата на звука, която хората чуват може да бъде сравнима с работата на реактивен двигател или със свистящ чайник, пише The Times.

От Асоциацията призовават за повишаване на средствата за изследването на шума в ушите. Това е област, която получава по-малко от 3%, отделяни за такива състояние, като депресия и загуба на слуха, независимо от съпоставимото им въздействие. 

Какво да приемаме за добро здраве през зимата?

Изтощителните и крайно ограничителни диети през зимния период са вредни за здравето. Това обяви в неделя сутрин Федералната служба за н...

Анкета сред 1620 души, страдащи от тинитус показва, че почти шестима от десет от тях изпитват понижено настроение и тъга. Над четири от десетима заявяват, че това състояние ги е карало да избягват контакти с приятели и са с понижена социална активност. Всеки седми е съобщил, че състоянието го е карало да се замисли за самоубийство.

34-годишната Клер, майка на две деца споделя, че диагнозата ѝ е поставена през юли миналата година:

"Всичко започна внезапно след една вечер, която бях в града и слушах силна музика. Това беше нисък  звук, който дори можех да почувствам. Започнах да мисля за самоубийство. Бях много наплашена и мислех, че децата ми ще са по-добре без мен... Предписаха ми антидепресанти. 

Шумът в ушите понякога е свързан с други състояния, като диабет, заболявания на щитовидната жлеза или множествена склероза. Той може да бъде и страничен ефект от някои лекарства или следствие от въздействието на силни звуци. В много от случаите, обаче не е ясно какви ги провокира. 

Отказът от пушенето насърчава растежа на здрави клетки

Пушенето освен, че е вредно, не и и модерно. А и да пушиш при това замърсяване на въздуха, наистина не е разумно. Но има и друга причин...

*Тинитус (на латински: tinnītus – „звънене“) е възприятието на звук в човешкото ухо, без да съществува външен източник на звука. Често е наричан просто „шум в ушите“ или „звън в ушите“. Това почти винаги е субективен шум от различна честота, чуван само от страдащия. Описван е и като пищене, бучене, щурци в ушите, пулсации, шум от вълни, бръмчене, звънене на телефон и дори музика. Силата на шума може да бъде различна, като при някои хора тинитусът причинява сериозно страдание, което възпрепятства общуването, концентрацията и съня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com