X
 
 

Шум в ушите тормози хиляди британци

3018 0
Шум в ушите тормози хиляди британци
Снимка: iStock/Guliver
Около милион души във Великобритания са доведени до мисли за самоубийство заради шум в ушите или т. нар. "тинитус"*. Това е състояние, в което болните чуват шум, за който няма никаква външна причина. В изследване на Британската асоциация за тинитус се твърди, че от заболяването страдат около 7 млн. възрастни британци и силата на звука, която хората чуват може да бъде сравнима с работата на реактивен двигател или със свистящ чайник, пише The Times.

От Асоциацията призовават за повишаване на средствата за изследването на шума в ушите. Това е област, която получава по-малко от 3%, отделяни за такива състояние, като депресия и загуба на слуха, независимо от съпоставимото им въздействие. 

Какво да приемаме за добро здраве през зимата?

Изтощителните и крайно ограничителни диети през зимния период са вредни за здравето. Това обяви в неделя сутрин Федералната служба за н...

Анкета сред 1620 души, страдащи от тинитус показва, че почти шестима от десет от тях изпитват понижено настроение и тъга. Над четири от десетима заявяват, че това състояние ги е карало да избягват контакти с приятели и са с понижена социална активност. Всеки седми е съобщил, че състоянието го е карало да се замисли за самоубийство.

34-годишната Клер, майка на две деца споделя, че диагнозата ѝ е поставена през юли миналата година:

"Всичко започна внезапно след една вечер, която бях в града и слушах силна музика. Това беше нисък  звук, който дори можех да почувствам. Започнах да мисля за самоубийство. Бях много наплашена и мислех, че децата ми ще са по-добре без мен... Предписаха ми антидепресанти. 

Шумът в ушите понякога е свързан с други състояния, като диабет, заболявания на щитовидната жлеза или множествена склероза. Той може да бъде и страничен ефект от някои лекарства или следствие от въздействието на силни звуци. В много от случаите, обаче не е ясно какви ги провокира. 

Отказът от пушенето насърчава растежа на здрави клетки

Пушенето освен, че е вредно, не и и модерно. А и да пушиш при това замърсяване на въздуха, наистина не е разумно. Но има и друга причин...

*Тинитус (на латински: tinnītus – „звънене“) е възприятието на звук в човешкото ухо, без да съществува външен източник на звука. Често е наричан просто „шум в ушите“ или „звън в ушите“. Това почти винаги е субективен шум от различна честота, чуван само от страдащия. Описван е и като пищене, бучене, щурци в ушите, пулсации, шум от вълни, бръмчене, звънене на телефон и дори музика. Силата на шума може да бъде различна, като при някои хора тинитусът причинява сериозно страдание, което възпрепятства общуването, концентрацията и съня.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално