X
 
 

Смъртоносните епидемии, тръгнали от Китай

1906 0
Смъртоносните епидемии, тръгнали от Китай
Снимка: iStock/Guliver
През последните години големите вирусни епидемии тръгват от Китай.  И сега страната е огнище на нов смъртоносен коронавирус се появи в централния град Ухан. Ето каква е историята на други епидемии във времето, представена от БГНЕС.

2003: ТОРС

Тежкият остър респираторен синдром се появи през ноември 2002 г. в южната провинция Гуандун.

Смятало се, че е от прилепи, синдромът очевидно се е предавал на хората чрез цибетови котки, продавани за месо на пазари за диви животни.

Също така „коронавирус“, наречен така заради външния си вид на корона, когато се наблюдава под електронен микроскоп, ТОРС е силно заразен и причинява остра, а понякога и фатална пневмония.

От началото на 2003 г. той предизвика голяма паника в Азия, главно в Китай, Хонконг и Сингапур. Световната здравна организация (СЗО) на 12 март издаде глобална здравна тревога.

Новата зараза от Китай стигна до САЩ, смъртните случаи се увеличават

САЩ потвърдиха първия случай на заразен с новия китайски коронавирус на своята територия, предаде БГНЕС. От Американския център за кон...

Епидемията от ТОРС причини 774 смъртни случая в световен мащаб от повече от 8 000 инфекции в около 30 държави. Осемдесет процента от жертвите са били в Китай и Хонконг.

1997: Птичи грип A (H5N1)

А (H5N1) щам на птичи грип отне за първи път живот в Хонконг през 1997 г., оставяйки шестима мъртви.

Той се появи на бял свят през 2003 г. в Югоизточна Азия, при което загинаха 282 души от 468 заразени в 15 страни, сочат данни на СЗО.

Но вирусът е бил особено опасен за отглеждани птици и почти всички случаи при хора са сред такива, които са имали пряк контакт със заразени птици.

Китайски учени разгадаха структурата на Африканската чума по свинете

Китайски учени откриха структурата на вируса на Африканската чума по свинете. По този начин могат да бъдат разработени ефективни и безо...

Инфекциите между хората бяха изключително ограничени, въпреки че имаше опасения, че вирусът ще се развие в лесно преносима форма, така че птичият грип не се счита за човешка епидемия.

1968: Хонконгски грип

Нов грипен вирус от тип А - сред трите сезонни типа - започва да се разпространява в Хонконг от юли 1968 г., като заразява 500 000 души или 15 процента от населението.

След това се премества в останалата част от Азия, достигайки САЩ и Европа седмици по-късно.

Разгледана като първа пандемия от новото време, нейното разпространение бе подпомогнато от увеличаването на международните въздушни пътувания.

Проф. Найденов: Вирусът на африканската чума издържа в замразено месо до 2-3 години

Колкото по радикални и адекватни мерки бъдат взети срещу разпространението на африканската чума, толкова повече ще се скъси периода за ...

Епидемията предизвика голяма международна мобилизация, координирана от СЗО. От ноември 1968 г. са разработени ефективни ваксини.

Счита се, че пандемията е убила един милион души, твърдят от американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

1957: Азиатски грип

Първите случаи на този вариант на грип, също тип А, са установени през февруари 1957 г. в югозападната провинция на Китай Гуйджоу. Вирусът се разпространи из Китай и останалата част от Азия и по света в най-сериозната пандемия след испанския грип от 1918 година.

Смята се, че е убил 1,1 милиона души, твърдят от CDC.

Actualno.com

Етикети:

Време е Горанов да си ходи
Време е Горанов да си ходи

За Борисов хората са като на носни кърпички - ползва и хвърля. Това важи за всички, освен за Горанов. Политическата отговорност за това, че едни...

Последно в Актуално