Създадоха изкуствен белтък, способен да предизвиква рак

7179
Създадоха изкуствен белтък, способен да предизвиква рак
Снимка: Bill Hathaway, Yale University

Учените от Йейлския университет са създали прост синтетичен белтък, който – оказва се – изпълнява активна специфична функция, карайки клетките да се държат като клетките на ракови тумори.

Първоначално целта на експеримента била да се създаде прост белтък буквално от две аминокиселини с много сходни странични вериги (за сравнение в обикновените белтъци количеството аминокиселинни групи се изчислява на стотици хиляди).

Модифицирана рибозома синтезира белтъци по поръчка

Потенциално лекарство срещу рак, вируси и бактерии са създали учени, които са модифицирали рибозома и са получили структура, способна д...

Но за удивление на изследователите те не само показали биологична активност, но тяхното въздействие се оказало изключително своеобразно, провокирайки неконтролируем ръст на клетките.

Според д-р Даниъл ди Майо, ръководител на проекта, "ние създадохме толкова прости белтъци, колкото е възможно, и те не само са активни, но и притежават специфични функции. Сега на дневен ред е въпросът, как по-рано не сме обърнали внимание на подобни белтъци в клетките поради тяхната изключителна простота, макар че някои от тях са способни да предизвикват рак. Дойде време да погледнем по нов начин на това, което може да се смята за активен белтък".

Ди Майо добавя, че изучаването на подобни прости белтъци може да допринесе за създаването на потенциално нови лекарства.

 

Гени на потомците на динозаврите крият лечебна тайна

Благодарение на генетичния материал от живите наследници на динозаврите – като крокодили и гущери, учените са на прага да откри...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно