Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

13200
Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция
Снимка: SC, INAH, BNAH

Колекцията на Националната библиотека по антропология и история на Мексико се е попълнила с три кодекса, в които ацтеките са описали основаването на тяхната велика столица Теночтитлан, разширяването на империята, завладяването от испанците и първите десетилетия от живота им под власт, съобщава Националният институт по антропология и история на Мексико (INAH).

ОЩЕ: "Култ към кървавото огледало" е в основата на една от първите империи в историята

Общо в света са известни 550 подобни документа, от които в колекцията на библиотеката се намират около 200. Доскоро новите три се съхранявали в частна колекция, предавана от няколко поколения в едно семейство. Учените научили за съществуването им преди 15 години, след като видели снимки на компютър, а две години по-късно потвърдили тяхната автентичност. За да закупи кодовете, INAH трябвало да събере повече от 9,5 милиона песо (половин милион щатски долара), парите били предоставени от благодетели.

И трите документа са написани на ацтекска хартия, наречена аматъл. Тя е изготвяна от естествени материали: долният слой – от дървесна кора, включително местното дърво амате, било накисвано в смес от вар и пепел и след това оформяно в листове. Хартията имала специално покритие, а мастилото се получавало от растения и въглен. Листовете съдържат разноцветни рисунки, включително червена и синя боя и жълта охра.

Кодексите се основават на традициите на коренните народи, но са написани на латиница, испански или науатъл, който е бил използван като международен език в долината на Мексико и Централно Мексико по времето на испанското нашествие през XVI век.

Документите са свързани с местността Тетепилко, която сега заема един от районите на Мексико Сити, съвременната столица на Мексико.

Един от тях се състои от 20 сгънати листа и разказва историята на ацтеките, започвайки със създаването на град Теночтитлан през 1300 г. от н.е. (което с 25 години се различава от приетата в момента дата на основаване). Той съдържа и списък на владетелите на града преди испанското завоевание, информация за появата на европейците през 1519 г. и историята на ацтеките след завладяването – до 1611 г. В контекста на общата история се разказва и за покоряването на Тетепилко от ацтеките през първата половина на XV век.

ОЩЕ: Жреците на ацтеките носели пелерини от човешка кожа от жертвоприношения (18+)

Картата на основаването на Тетепилко съдържа историческа и географска информация, включително имената на градове и местности: Кулиакан, Тетепилко, Тепануаян, Куатлинчан, Ксалтокан и Азкапоцалко – местоположението им на картата съвпада с реални, известни в момента топоними.

Последният документ е икономическият опис на църквата „Сан Андрес Тетепилко“, съставен след колонизацията. На два листа аматъл е описано имуществото: пет червени костюма – вероятно дрехи на свещеник, духови инструменти, изображения на религиозна тематика и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com