Учени: COVID-19 може да се предаде от човек на котка

10269
Учени: COVID-19 може да се предаде от човек на котка
Снимка: Thinkstock

Хората, заразени с COVID-19, които имат котки за домашни любимци, могат да предадат вируса на своите другари. Котките могат да развият животозастрашаващи дихателни симптоми, установи проучване, публикувано днес от "Vet Record“, пише БГНЕС.

При изследване на две котки във Великобритания, които живеят в домакинства със заразени хора и са развили симптоми на вируса, едната котка на 4 месеца е развила тежка пневмония и е починала, казват изследователите. Другата котка, на 6 години, е имала симптоми, подобни на настинка, както и конюнктивит или "розово око“, но е оцеляла. Всяка от заразените котки, заедно с девет други котки, диагностицирани с вируса в световен мащаб, не споделят специфични за котките генетични щамове на вируса, според изследователите.

Научно доказано: Котките лекуват и помагат, ето как

Медицински проучвания в Обединеното кралство доказват, че присъствието на котка в дома често се превръща във фактор за по-доброто физич...

"Нашите открития показват, че предаването на коронавирус от човек на котка се е случило по време на пандемията от COVID-19 в Обединеното кралство, като заразените котки са с леко или тежко респираторно заболяване“, каза съавторът на изследването д-р Маргарет Дж. Хози за UPI. До края на март в световен мащаб са докладвани 14 потвърдени случая на COVID-19 при домашни любимци - 3 при кучета и 11 при котки, според данни на Световната здравна организация.

Въпреки че не съществуват доказателства, че животните играят съществена роля в разпространението на вируса сред хората, изглежда, че той може да се разпространи от хора на животни, особено по време на близък контакт, според Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията. 

Епидемия от COVID-19 избухна във ферми за норки в Дания миналата есен и опасенията, че щамът може да се разпространи върху хората, доведоха до евтаназия на милиони животни. Към днешна дата "нямаме представа колко често се среща разпространението от човек на животно“, заяви специалистът по ветеринарна медицина Шели К. Ранкин, която не е част от проучването на котки.

За своите изследвания Хози и нейните колеги са анализирали проби, събрани от 4-месечната женска домашна котка, както и тези от 387 котки, живеещи в домове с хора с потвърден COVID-19. За първи път 4-месечната котка развива дихателни симптоми, включително кашлица и задух, на 11 април 2020 г., след като човек в дома развива заболяване, подобно на COVID-19 в края на март. Собствениците завели котката на ветеринарен лекар на 15 април 2020 г., в този момент тя имала затруднения с дишането. Тъй като състоянието й се влошило, със сериозно увреждане на белите дробове, тя била евтаназирана една седмица по-късно.

Учени от САЩ и Европа създадоха коронавирусна ваксина специално за котки

Американски и европейски молекулярни биолози са разработили и тествали първата коронавирусна ваксина, адаптирана за употреба при котки,...

6-годишната котка, също женска, развила симптоми, подобни на настинка, включително кашлица и хрема, както и конюнктивит, известен като "розово око", който причинява зачервяване и възпаление под клепача и в бялото на очите, според клиниката Mayo. Симптомите на тази по-стара котка са си отишли от само себе си и втората котка, живееща в същия дом, не е дала положителен тест за вирус, твърдят Хоси и нейните колеги.

"Изглежда, че предаването от човек на котка се случва рядко", каза Хози пред UPI. "Тествахме над 350 дихателни проби от котки, преди да идентифицираме такава, която е с положителен резултат", каза тя. И все пак, въз основа на тези констатации, собствениците на домашни любимци със симптоми на COVID-19 трябва да предприемат стъпки, за да избегнат предаването на вируса на домашните си любимци, казаха Хози и Ранкин.

"Ако имате COVID-19, тогава трябва да сведете до минимум контактите с домашните си любимци, доколкото е възможно“, каза Ранкин. "Броят на документираните случаи обаче не предполага, че в момента е необходима ваксина за домашни животни и не мисля, че това ще се промени скоро", каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com