Учени обясниха как се е появила водата на Земята

10297
Учени обясниха как се е появила водата на Земята
Снимка: Pexels / Pixabay

Китайски и руски учени са предсказали минерал – магнезиев хидросиликат, който теоретично може да е съществувал в условията на високо налягане на ранната Земя. След обособяването на земното ядро и спадането на налягането в мантията този минерал се е разложил с отделяне на голямо количество вода, което е дало началото на земните океани. Резултатите от изследването са публикувани в списание Physical Review Letters.

Произходът на водата на Земята е стара научна загадка. Като неин източник учените обикновено разглеждат съдържащите вода минерали, които днес присъстват в земните недра. Но е напълно вероятно в ранните етапи от геоложката история на Земята, когато все още е протичало разделянето на нейното вещество на ядро и мантия, температурите и наляганията в недрата да са били много по-високи.

Недрата на Земята изстиват много по-бързо, отколкото се смяташе

Историята на нашата планета в много отношения е история на изстиването. Преди милиарди години Земята е била гореща от центъра до повърх...

Китайски изследователи под ръководството на Сяо Донг от университета Нанкай и Артьом Оганов от Сколковския институт за наука и технологии са предсказали с компютърна симулация съществуването на съединението Mg2SiO5H2 на ранната Земя, което е стабилно при високо налягане и температури. Теоретично такъв минерал - магнезиев хидросиликат - според оценките на авторите може да съдържа около 11 тегловни процента вода.

Водата на Земята се е образувала с помощта на Слънцето

„Ранната Земя е била лишена от вода поне в горните стотици километри поради високата температура и постоянните астероидни бомбардировки. Когато ядрото е възникнало (около 30 милиона години след формирането на Земята), силикатните минерали са били изтласкани в област с по-ниски налягания, където Mg2SiO5H2 е нестабилен и е трябвало да се разложи на вода и смес от MgSiO3 + MgO“, обяснява Артьом Оганов, цитиран от РИА Новости.

Появата на водата на Земята в резултат на разлагането на първоначално съществуващи в недрата ѝ водни минерали е една от хипотезите за произхода на океаните, алтернативна на „кометната хипотеза“, която предполага, че водата е била доставена на нашата планета в резултат на кометни бомбардировки. Съотношението на деутерий към водород в океаните обаче е различно от това в кометите. Освен това повърхността на Земята през периода на бомбардирането от комети е била толкова гореща, че всяка вода, идваща отвън, веднага би се изпарила.

В последно време все повече данни свидетелстват, че големи обеми вода може да са се съдържали в кристалната структура на първичните минерали на Земята. Проблемът бил само да се определи какви са били тези минерали.

Хипотезата за Гея: Огромен организъм ли е Земята?

Гея е гръцка богиня на Земята, „майката природа“ или майката Земя. Според хипотезата нашата планета е огромен саморегулиращ...

Океани, по-големи от Световния: Къде има морета и реки в Слънчевата система

Дълбоко в недрата на планетата налягането достига стотици гигапаскали, което е милиони пъти по-голямо от атмосферното налягане, и хиляди градуси по Келвин. Пресъздаването на такива условия в лабораторията е много трудно. За това учените използват методи за цифрово моделиране. Авторите на изследването разработили алгоритъм, който на базата на набор от атомни и молекулярни съставки дава възможност да се предскажат стабилни кристални структури.

„Разбрахме, че на ранната Земя всичко е било различно и силикати са съществували чак до центъра на планетата“, казва Сяо Донг.

Изследователите включили четири елемента в алгоритъма за изчисляване на кристалната структура - магнезий, силиций, кислород и водород. Така те получили минерала Mg2SiO5H2, който съществува само при налягания над 260 гигапаскала, а при по-ниски налягания се разпада с отделянето на вода.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com