Учени откриха ново агрегатно състояние на материята - в очите на кокошките

105825
Учени откриха ново агрегатно състояние на материята - в очите на кокошките
Снимка: Getty Images/Guliver

Американски учени за пръв път са открили в тъканите на живи същества необичайно състояние на веществото, при което то проявява свойствата и на кристал, и на течност - така е организиран строежът на ретината в очите на кокошките и петлите, се казва в статия, публикувана в сп. Physical Review E, предаде РИА "Новости".

"Ние открихме, че такива физически системи притежават екзотични физични свойства и нови характеристики. Колкото повече научаваме за тези специфични неподредени системи, толкова повече се убеждаваме, че те наистина трябва да се приемат като ново състояние на материята" - пояснява Салваторе Торкуато от Принстънския университет на САЩ, предаде БТА.

Учени възпроизведоха зараждането на живота

Руски и италиански учени представиха резултати от съвместни изследвания за механизма на зараждането на живота във Вселената на конферен...

Торкуато и неговите колеги са изследвали в ретината на очите на кокошките светочувствителните рецептори - конусите. При кокошките и другите птици има четири вида конуси за виолетов, син, зелен и червен цвят и още един - за определяне на яркостта на светлината. Различните видове конуси се различават едни от други по размерите си.

При много видове животни конусите са подредено разположени, но разпределението им в очите на кокошките на пръв поглед изглежда хаотично. След като са направили компютърен модел, учените са открили, че около всеки конус има "забранена зона", в която не могат да се намират други рецептори от същия тип.

"Забранените зони" на различните типове конуси се припокриват, в резултат на което се оказват равномерно разположени, но без ясно изразена структура.

Такова разположение на частиците учените наричат неподредена хипереднородност. Досега тя е наблюдавана само в неживи системи, например в течния хелий или в плазмата. Материалите с такава структура притежават едновременно свойствата на кристал и на вода, тъй като плътността на частиците в тях е постоянна, а физическите свойства са еднакви във всички посоки. Учените предполагат, че подобен строеж на очите на птиците им помага добре да разпознават цвета, равномерно да събират светлина.

Учени могат да блокират страха

Учени откриха неврони в хипокампуса, които потискат страховитите спомени, съобщи Би Би Си.  Тези неврони инхибитори гарантират, ч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно