Учените откриха 12 типа дъга

72868
Учените откриха 12 типа дъга

Френски метеоролог предлага нова система за класификация на дъгата. В нея има 12 типа и тя позволява дори на далечния от науката човек да разбере при какви атмосферни условия възниква дъгата, става ясно от доклад, прозвучал на конференцията на Американския геофизичен съюз, съобщава National Geographic.

Далеч невинаги дъгата се състои от седем ивици с различен цвят (от червен до лилав). Понякога над първата се издига втора, по-ярка, с цветове в обратен ред, друг път в средата се вижда тъмна ивица, а понякога отсъства един или няколко цвята.

Обърната дъга развълнува британците

Жителите на британския град Манчестър няколко минути наблюдавали необичайно природно явление, съобщава Mirror. Според изданието в небе...

Стандартната класификация на дъгата се опира на размера на капките дъжд, от които се образува това природно явление – колкото повече са капките, толкова по-ярки са цветовете. Вторият начин се основава на изчислената височина на Слънцето над хоризонта.

За да отчетат цялото разнообразие на дъгите, Жан Рикар и колегите му събрали стотици изображения и ги разбили на 12 групи, в зависимост от яркостта на шестте основни цвята, интензивността на тъмната (т.нар. Александрова) ивица между първичната и вторичната дъга, а също отсъствието на един или друг цвят. Например един от типовете дъги е лишен от зелено, друг – от синьо и лилаво, трети има само синя и червена ивица.

Според Рикар неговата система е толкова проста, че всеки човек, виждайки дъга, веднага ще я определи към необходимия клас и ще разбере какво се случва на небето. Мъгливата червена дъга например възниква само при изгрев от малки капки дъжд.

Рикар отбелязва, че изучаването на дъгата ще помогне в търсенето на извънземен живот – признаците на това природно явление в атмосферата на екзопланети според него ще говори за наличието на вода и възможно – на живот.

Дъга отвори мистериозна „дупка“ в небето над градче в Австралия

38-годишната Лори била навън с дъщеря си, а в един момент в небето се отворила дупка, а в нея се образувала дъга. Дъгата била като &bdq...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно