Учените разбраха откъде е родом най-известната палеолитна Венера

17050
Учените разбраха откъде е родом най-известната палеолитна Венера
Снимка: MatthiasKabel / CC-BY 2.5

Вилендорфската Венера – най-известната от палеолитните Венери – е статуетка (дълга 11 сантиметра) на женска фигура, намерена близо до селището Вилендорф в Австрия през далечната 1908 година. Предполагаемата възраст на фигурката е около 30 хиляди години. Счита се за един от най-значимите образци на ранното европейско изкуство.

Една от мистериите на Венера е, че е изработена от т.нар. оолитов варовик, който не се среща в описаната местност (това показва възможна миграция на представителите на Граветската култура). Освен това останалите фигурки от този вид, като правило, били издялани от кост или камък. Затова не е ясно къде точно и как е била направена Вилендорфската Венера.

Учени от Виенския университет, Прироисторическия музей във Виена (Австрия) и Университета Лудвиг-Максимилиан (Германия) решили да намерят отговори на тези въпроси и използвали компютърна микротомография с висока разделителна способност. Учените са представили своите изводи в списание Scientific Reports.

Освен микроструктурата на самата Венера изследователите изучавали скални проби от Австрия и други места в Европа: от Франция до Източна Украйна, от Германия до Сицилия. Оказало се, че материалът, от който е издялана фигурката, вероятно идва от Северна Италия, недалеч от езерото Гарда.

Bjørn Christian Tørrissen / CC BY-SA 4.0

Порестият минерал е бил чудесен за миниатюрна резба, поради което учените смятат, че древният скулптор е избрал именно него. Изследователите открили малки кухини във варовика и дори малък остатък от черупка с дължина 2,5 милиметра, датиращи я към юрския период.

Пренасянето на фигурката на доста голямо разстояние може да разкаже много за естеството на миграциите в онези дни. „Хората от Граветската култура са търсили и са се заселвали в най-благоприятните за себе си места. Когато климатът се променял или плячката мигрирала, те се движели с нея. И го правели с предпочитане покрай реките“, обяснява първият автор на изследването Герхард Вебер от Виенския университет. Освен това подобни пътешествия, според учените, биха могли да обхванат не едно поколение, а няколко.

Въпреки това има и друг кандидат за произхода на оолитовия варовик, от който е направена Венера – Източна Украйна, място, което се намира на повече от 1600 километра от Вилендорф. Но все пак образците от Северна Италия имали по-голяма прилика с материала на статуетката.

От друга страна, в Южна Русия са откривани фигурки на Венери, подобни на Вилендорфската (макар и малко по-млади). В същото време, според генетични данни, хората в Централна и Източна Европа са били свързани помежду си. Така че коя версия е вярна, се изясни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com