Вариации в гените пазят европейците от грип

3150
Вариации в гените пазят европейците от грип
Снимка: iStock/Guliver

Американски генетици са идентифицирали вариации в гените на имунната система, които предпазват хората от европейски произход от инфекция с грипни вируси и тежки форми на заболяването. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Science.

„Много хора от европейски произход имат генни вариации, които повишават активността на протеините-интерферони в първите етапи на инфекцията. Тези протеини играят критична роля в борбата срещу вирусите. Например при заразявване с COVID-19 нивото на активност на интерфероните определя тежестта на инфекцията“, казва Луис Барейро, доцент в Чикагския университет (САЩ).

Три напитки, срещу които грипът е безсилен

В сезона на грипните инфекции всеки от нас иска да подсили имунната си система. Екстрактите от някои лечебни билки и плодове могат да п...

В хода на изследвания Барейро и колегите му наблюдавали как култури от клетки на американци с различен етнически и расов произход взаимодействат с частици на грипни вируси. За да разберат дали има разлика в работата на гените, свързани с потискането на вирусни инфекции, учените анализирали какво количество РНК копия на различни гени, предполагаемо свързани с реакцията на появата на вируси в организма, има в тези култури. Разликата в количеството на тези вериги РНК била съпоставена от учените с това, колко силно се отличавали наборите мутации в тези гени.

Оказало се, че появата на грипни частици в културите клетки е изменила работата на повече от 4000 гена. При това нивото на активност на много от тях зависело силно от появата на мутации както в тези ДНК участъци, така и в други гени. Значителна част от тези изменения настъпила в работата на гените, свързани със синтеза на интерферони – противовирусни белтъци, които пречат на грипния вирус да се размножава, пояснява ТАСС.

Освен това учените открили, че най-полезните вариации в структурата на гените, увеличаващи устойчивостта на клетките към грипни вируси, значително по-често се срещали сред американците с европейски произход, отколкото сред афроамериканците. Генетиците все още не могат да кажат с какво е свързано това, но то може да обясни защо афроамериканците по-често страдат от грип в сравнение с останалите жители на САЩ, заключават Брейро и колегите му.

 

Български билков препарат се бори с COVID и грип

Български лекари патентоваха продукт комбинация от хранителни добавки и  билкови екстракти, който може да подпомогне организма в б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com