Видео: Ефектът на Магнус в действие

38992
Видео: Ефектът на Магнус в действие

Австралийски любители на научните експерименти заснеха ефекта на Магнус, като използваха за неговата демонстрация висока язовирна стена и баскетболна топка.

Видеото на интересния ефект буквално за няколко дни е събрало повече от 12 милиона гледания.

ФИФА показа топката за финалния мач

ФИФА офицално обяви топката, с която ще се играе на финала на Световното първенство по футбол в Бразилия, на 13 юли на Маракана. Светов...

Ефектът на Магнус се заключава в особена сила, възникваща при обтичането на въртящото се тяло от поток течност или газ и насочено перпендикулярно на потока. При въртенето на летящо тяло – например кръгло или цилиндрично – близкият слой въздух се увлича от него и също получава въртене около тялото, тоест започва да циркулира около него.

В резултат тялото не лети праволинейно, а променя посоката. С ефекта на Магнус често се сблъскват футболистите.

Например линиите на топката "Бразука", с която се играеше на миналогодишния мондиал, бяха по-удължени, което прави повърхността ѝ не толкова гладка и полета ѝ – по-предсказуем.

"Обтичането с въздух на топката е доста сложно и отчасти зависи от това колко груба е нейната повърхност. Ако топката е абсолютно гладка, тя няма да полети в нужната посока", обяснява Джон Буш, професор по приложна математика от Масачузетския технологичен институт, в статия за динамиката на футболната топка.

Миков подари топка на Борисов за рождения му ден

Михаил Миков подари футболна топка - символ на световното първенство в Бразилия, на Бойко Борисов за рождения му ден, предаде БТА. Пре...

С други думи, абсолютно гладката и негладката топка, засилени с еднаква скорост, ще се отклонят в различни посоки.

Ефектът на Магнус е описан за първи път още от Исак Нютон, наблюдаващ полета на топка за тенис.

Този ефект е свързан с това, че различните страни на въртящата се в насрещния поток въздух топка се обдухват с различни скорости. Но именно неравностите по нейната повърхност определят в каква посока ще се завърти траекторията на топката.

Този път ефектът на Магнус е демонстриран на язовирна стена в Австралия. Баскетболната топка първо била просто хвърлена надолу и се приземила приблизително в набелязаната точка. След това хвърлили топката втори път, като я завъртели леко. В този случай топката се държала необичайно.

Първи полет на новия самолет със слънчеви батерии Solar Impulse 2

Втората модификация на самолета със слънчева Solar Impulse, чието първо околосветско пътешествие ще се състои през 2015 година, се изди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com