Вирусът на херпеса ще разказва за живота на своя носител

4393
Вирусът на херпеса ще разказва за живота на своя носител
Снимка: Thinkstock/Guliver

Биолози от Пенсилванския университет са изяснили, че по щамовете на херпесния вирус може да се проследи историята на човешкия живот, както и да се определи самоличността на престъпник. Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в сп. Virology.

Учените са открили, че херпесният вирус от първи тип, който предизвиква познатата на всички раничка върху устните, има няколко разновидности. Биолозите са определили това с помощта на разшифровка на вирусни геноми, изолирани от организма на доброволци. Един от щамовете имал европейски/северноамерикански произход, а другият бил родом от Азия.

Най-често заеманите книги от библиотеката съдържат следи от херпес и кокаин

Книжното издание на романа "Петдесет нюанса сиво" може да е вредно за здравето, смятат белгийски токсиколози, пише в. "Дейли експрес". ...

Забележително е, че азиатската разновидност на вируса е била открита при хора, които преминали военна служба по време на Корейската война през 50-те години. Според учените историята на живота на повечето хора може да бъде „записана“ на молекулярно ниво във вирусите.

Предишни изследвания са установили, че географският произход на вируса може да бъде предсказан въз основата на биографията на неговия носител, тъй като вирусът от първи тип се придобива обикновено в ранна възраст.

Също така той може да бъде използван като маркер за определяне на самоличността на престъпник, като допълнение към съществуващите методи за анализ на ДНК.

Днес учените се занимават с разработката на нови ефективни методи за разшифровка на вирусни геноми, отделени от нищожно малко количество генетичен материал, за да може успешно да идентифицират и сравняват различни образци.

Учените ще съживяват древен сибирски вирус

Френските учени се готвят да върнат към живот гигантски вирус, открит във вечния мраз под сибирската Колима. Специалистите планират да...

Това може да осигури по-добро разбиране на генетичното разнообразие на вирусите, а също и на това, как различните щамове могат да влияят на хода на заболяването.

Вирусът на обикновения херпес се предава чрез непосредствен контакт, както и чрез предмети от бита. След като вирусът от първи тип се вгради в генетичния апарат на нервните клетки, той не може да се отстрани от човешкия организъм със съществуващите методи на лечение.

Освен това учените от Колумбийския и Манчестърския университет са открили, че херпесният вирус може да стимулира развитието на Алцхаймер, допълва Lenta.ru.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com