Заразени тропически пеперуди раждат канибали

9730
Заразени тропически пеперуди раждат канибали
Снимка: iStock/Guliver

Някъде около Найроби има един вид пеперуда, която бавно се трансформира в други два вида пеперуди. Само този факт е много интересен, но начинът, по който се случва трансформацията се дължи на един специфичен микроб, пише Daily mail.

Учените са открили микроб, който когато заразява два подвида пеперуди, те стават от мъжки пол, не се излюпват и това води до изяждането им от техните сестри преди още да са се родили. Това не позволява на пеперудите от двата подвида да се възпроизвеждат. За това учените смятат, че трябва да се разделят.

Африканският кралицата е голяма пеперуда, идентифицирана по своето ярко оранжево тяло с черни очертания. В повечето части на Африка микробът, наречен Spiroplasma, заразява африканската кралска пепруда, но това не се отразява на потомството й.

Но за два под вида, микроба прави така, че заразените мъжки пеперуди да умрат преди да са се излюпили.

„Този микроб не позволява на мъжките да се излюпят”, казва проф. Ричард Констанд. „Малките мъжки гъсеници се образуват, но не могат да се излюпят, защото изглежда са твърде слаби. Странична реакция е това, че техните женски сестри, след като се излюпят се хранят с тях”.

Защо пеперудите пият сълзите на костенурките?

В тропическите гори на Западна Амазония може да се види невероятно зрелище – пеперуди, кацнали върху главите на костенурки, пият ...

Изследователи от Университета на Ексетър, заедно с екип от британски, кенийски и германски учени изследвали пеперудите в продължение на 13 години,с цел да изучават явлението . А двата под вида обитават една малка зона около Найроби в Кения. Те открили,че заразените с микроба имат драстични промени в хромозомите.

"Нашите резултати показват как комплексното взаимодействие между секса, цветния модел, мъжкото убийство и хромозомите създават генетична" мивка ", която поддържа двата подвида един до друг."

"Ние сме склонни да мислим, че тези нови видове, се създават благодарение на промените в околната среда”, казва проф. Ричард Констанд.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно