Бойко Борисов с обяснение за скандала АМ "Хемус" пред Actualno.com

60525
Бойко Борисов с обяснение за скандала АМ "Хемус" пред Actualno.com
Снимка: Анита Чолакова

Не съжалявам за in house възлагането на поръчките. Това е законна процедура и единственият начин да се строи бързо, заяви лидерът на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов в отговор на въпрос, поставен от Actualno.com относно АМ "Хемус".

И към днешна дата той е категоричен, че правилно е било номинирането на Цецка Цачева за кандидат-президент преди пет години и подкрепата на Мая Манолова – за омбудсман. Посочи, че аплодира структурите на МВР и "Борба с организираната престъпност", ако са "заковали" хората, които са вършили измамите покрай АМ "Хемус“. Ето в подробности как той отговори и на останалите въпроси, които успяхме да му зададем по време на пресконференцията в Пампорово днес (11 декември).   

Г-Н Борисов, за тези неща, които се говорят за АМ "Хемус", допускате ли че нещо се е правило зад гърба ви и сега се връща на вас?

Нищо не ни се връща. Ние сме писали в договорите, че всичко, което са получили като финансиране, е обезпечено с банкова гаранция на фирмата. Ако някоя фирма е направила подобно нещо, да върне парите. Тя е обезпечена и това си е нейна вина. Кое да ни се върне - че сме строили толкова много!? Не зад гърба ми. Ние сме обезпечили договорите и ако някой прави измама, парите да се върнат в държавата. Не зад гърба ми, тук имаме институции. Това сме правили и това се прави навсякъде в света. Уважаемата г-жа Кьовеши какво каза онзи ден "Далеч в Източна Европа не са повече корумпираните и корупцията е по-голяма. Навсякъде е така", каза тя. И ние трябва всички да се борим срещу това. Браво на БОП и МВР, ако са заковали тези, ако са направили така. Само мога да ги аплодирам. Ние в договора сме казали, че ако някой прави така, държавата веднага да отиде и да си прибере това, което е дала.

Ако сега може да се върнете назад, бихте ли променили частта в закона за in house възлагането? Съжалявате ли, че по този начин възлагахте тези договори?

Заради АМ "Хемус": Футболният съдия Борислав Колев се изправя пред съда за пране на пари

Софийският градски съд гледа мярката за неотклонение на 42-годишния Борислав Колев. Той беше задържан в понеделник вечерта във връзка с...

Не. Това си е законна процедура и единственият начин да се строи бързо. Аз и партията сега много внимателно ще следим. Те казаха, че ще строят по шест магистрали на година. Аз мога да се обзаложа с вас на каквото желаете, че те за една година не могат да пуснат половин процедура. Отчуждителни процедури не могат да минат, конкурси не могат да пуснат, те се обжалват с години. Без in house минават две години, за да тръгне да се строи. Те обещават не една, не две - шест на година. Слушах внимателно. Събев, мисля, се казваше на транспорта - нямало да прави "Тракия" и "Хемус:. Други щял да прави. След това чух, че щял да прави магистрала от Констанца до Истанбул, да облагодетелстват другите държави. А Севера и Северозапада в България ще живеят ли, ще има ли туризъм и бизнес там!? Пожелавам им истински успех. Има една хубава българска поговорка: "Не пожелавай жената на ближния, щото може да стане твоя". Те пожелаха цялата власт. По наше време, когато управлявахме, имахме силна опозиция в президентство и силни опозиционни партии в парламента. Сега няма нищо. Всичко е Радев. Седем министри има той плюс неговите производни. Жалко за тези, които изнесоха протестите, не ги забелязвам много към този момент. А те ги докараха на власт.

В този смисъл съжалявате ли, че преди време подкрепихте Мая Манолова за омбудсман с идеята да има разделение на властите, тръгнахте с кандидат за президент Цецка Цачева и Радев тогава ви победи?

Това са две различни теми.

Отстрани всички останаха с впечатление, че искате да загубите изборите с Цецка Цачева, така ли е?

Г-жа Цачева е много добър юрист, много спокоен, мирен човек. За президентската институция трябва такъв уравновесен човек - еднакво отдалечен от всички и да пази баланса между партиите, образно казано. Дали го прави или не - това ни е било мисленето тогава. Тогава ГЕРБ беше толкова силен, че да вземе и президентската власт, щеше да стане същото, каквото сега. В този смисъл на думата това беше правилно решение. Правилно беше и Мая Манолова да стане омбудсман. Какво значи да сложиш омбудсман от своята партия, защото по партийна линия ще го тормозиш да речем? Използвам такива думи. И тя като омбудсман се справи перфектно. Аз не съжалявам за това действие на партията. Ако Радев можеше да разчете правилно това, което народът каза - той не каза "Без ГЕРБ". В три избора ни нареди първи, веднъж наравно и веднъж под 3% разлика. Това не е партия за изчегъртване, а партия за опозиция, щом има някой с малко повече от нас. И заслужава уважение заради избирателите си. Народът не каза: "Махнете ГЕРБ", а каза: "Нека стоят в опозиция". Не каза и: "Вземете цялата власт, защото не ви отива. Това е диктатура".

Бойко Борисов ще съди Бойко Рашков за сериозна сума

Експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов ще съди служебния вътрешен министър Бойко Рашков за поне 25 000 лева. Причината - думите на ...

Една процедура, която смятат да премахнат от Закона за обществените поръчки - е инженерингът (проектиране, строителство и авторски надзор на избрания изпълнител – б.р.), какво е мнението ви за това?

Да премахнат каквото искат. Аз съм се водел от принципа и политиката на ГЕРБ е била да има магистрала "Хемус", сиреч градовете Ловеч, Плевен, Велико Търново, Търговище, Шумен, Варна да бъдат свързани със столицата. Вертикалната магистрала Велико Търново - Русе, за да имаме излаз на Дунав, тунела под Шипка и обхода - да имаш връзка с Тракия и Марица. Струма и Ботевград, Мездра, Враца, Монтана, Видин - да вържеш топлото пристанище на Солун с Дунав мост 2. Това сме правили. И понеже България за съжаление е с 45 г. назад Тодор Живков е направил магистрала само до Правец, бързахме и бързаме да ги направим, защото това е жизнено важно за бизнеса, икономиката, индустрията, туризма. Да премахнат каквото искат, но и там живеят хора. Те са в потрес, че ги лишават от бъдеще, от поминък. Да махнат каквото искат и ще сравняваме - при нас и при тях. Какво по хубаво от конкуренцията. Ако са по-добри, аплодираме.

Иначе по-рано днес, 11 декември, в парламента, малко след представянето на правителството на "Продължаваме промяната", Бойко Рашков заяви, че разследването на случая с АМ "Хемус" продължава и това може да доведе до "промени в състава на някои от парламентарните групи", явно намеквайки за наказателно преследване.

БОРИСОВ: НЯМА ДА ПОДКРЕПИМ ПРАВИТЕЛСТВОТО, ЩЕ ИМА КАТАСТРОФА

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю