Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борис Бонев: Обещахме на БСП това, което получиха от ГЕРБ. Защо избраха тях? (ВИДЕО)

12 февруари 2024, 19:30 часа • 12061 прочитания

Последното заседание на Столичния общински съвет миналия четвъртък продължи близо 13 часа. Час преди края на заседанието от ПП-ДБ-СС напуснаха залата, недоволни от разпределението на комисиите, след като от общо 14 получиха само една. Преди това с убедително мнозинство Цветомир Петров коалицията бе избран за председател на съвета. За да коментира всичко случващо се в управлението на столицата в Студио Actualno поканихме лидера на "Спаси София" Борис Бонев.

По думите му в СОС вече има сглобка, но тя не е политическа, а финансово-икономическа.

Той отрече да има сключена сделка на национално ниво между ПП-ДБ и ГЕРБ. "Попитах лидерите и получих отговор, че няма сключена такава сделка. Смея да твърдя, че едва ли има такава, защото тя е крайно неизгодна за нашата група, не вярвам някой да е толкова наивен, за да си представи, че сключването на сделка няма да доведе до този резултат", категоричен беше Бонев. Още: Петков: ГЕРБ, БСП и ИТН трябва да носят отговорността за СОС

"Това, което видяхме, е със сигурност сделка между останалите. Всички твърдения, че личността досега е била проблем, за да не се избере председател - моята или на Грети Стефанова, премахването на МОЧА, или идеологическите причини, които се изтъкваха - всичко това отиде в кофата за боклук", допълни още той и уточни, че по време на гласуванията съветници от ГЕРБ са гласували за кандидати на БСП и обратното.

"Обещахме им същото"

Той попита как социалистите ще обяснят на своите избиратели, че след толкова години говорене за ревизия на управлението на ГЕРБ, как са в опозиция, изведнъж сега са подкрепили ГЕРБ да завземат най-важните комисии.

"И то при положение, че ние им обещахме това, което те получиха от ГЕРБ. Защо избраха да сключат сделка с тях? Няма съмнение, че причината са финансово-икономически зависимости. Това се потвърждава от факта, че никой не искаше да се говори за политики, никой не искаше да има подписан документ с ясни ангажименти. Всички отказаха и говориха за джентълментски споразумения", допълни още лидерът на "Спаси София". Още: "Не са ни дали комисии в СОС, ние сме си ги взели. Внуците на ДС ще ми дават на мен..." (ВИДЕО)

По думите му кризата с неизбирането на председател на СОС за толкова дълго време е била умишлено предизвикана. "Напълно умишлен сценарий, за да могат на ключовите комисии да се инсталират хора на ГЕРБ или техни зависими такива, за да могат далаверите да продължат", категоричен е Бонев.

Защо е важно кой държи комисиите?

Той обясни и защо властта на председателите на комисиите е толкова ключова за функционирането на общината - председателят на общинския съвет има законово определен срок, в който трябва да насочва докладите, когато те постъпят при него, т.е. той не може да ги бави, да ги спъва.

"Когато обаче един доклад отиде в комисията, отново има срок, в който тя е длъжна да го разгледа, освен ако председателят на комисията не прецени, че са необходими още експертни становища. И тогава знаете ли как е записано: "срокът за получаване на тези становища е неопределен". Което означава, че аз утре мога да получа много важен доклад от кмета Васил Терзиев или на групата от ПП-ДБ-СС, вие сте председател на бюджетна комисия, получавате го, но казвате: "Да, това е една чудесна реформа, но имам нужда от още мнения" и давате на вашия оператор да напише това мнение, той обаче се бави 2 години. Няма сила, която да го накара да включи доклада в дневния ред", разясни Борис Бонев. Още: Лют спор между Бонев и Хекимян за власт и позиции в СОС

Според него човекът, който беше избран за председател на комисията по архитектура, изключително важна комисия, през която минава всяко едно строителство в града, е съдружник на бившия кмет от ГЕРБ на район "Лозенец" Любомир Дреков. "Въпросната госпожа Севдалина Петрова, която по принцип е отцепена от "Възраждане" - вече е самостоятелна единица, но връзките им с бившите управляващи изплуват", категоричен е той.

Има ли пукнатина между "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София"? Как ще действат те оттук-нататък? Вижте отговорите на тези въпроси в пълното интервю с Борис Бонев.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес