Борис Бонев: Обещахме на БСП това, което получиха от ГЕРБ. Защо избраха тях? (ВИДЕО)

11452

Последното заседание на Столичния общински съвет миналия четвъртък продължи близо 13 часа. Час преди края на заседанието от ПП-ДБ-СС напуснаха залата, недоволни от разпределението на комисиите, след като от общо 14 получиха само една. Преди това с убедително мнозинство Цветомир Петров коалицията бе избран за председател на съвета. За да коментира всичко случващо се в управлението на столицата в Студио Actualno поканихме лидера на "Спаси София" Борис Бонев.

По думите му в СОС вече има сглобка, но тя не е политическа, а финансово-икономическа.

Той отрече да има сключена сделка на национално ниво между ПП-ДБ и ГЕРБ. "Попитах лидерите и получих отговор, че няма сключена такава сделка. Смея да твърдя, че едва ли има такава, защото тя е крайно неизгодна за нашата група, не вярвам някой да е толкова наивен, за да си представи, че сключването на сделка няма да доведе до този резултат", категоричен беше Бонев. Още: Петков: ГЕРБ, БСП и ИТН трябва да носят отговорността за СОС

"Това, което видяхме, е със сигурност сделка между останалите. Всички твърдения, че личността досега е била проблем, за да не се избере председател - моята или на Грети Стефанова, премахването на МОЧА, или идеологическите причини, които се изтъкваха - всичко това отиде в кофата за боклук", допълни още той и уточни, че по време на гласуванията съветници от ГЕРБ са гласували за кандидати на БСП и обратното.

"Обещахме им същото"

Той попита как социалистите ще обяснят на своите избиратели, че след толкова години говорене за ревизия на управлението на ГЕРБ, как са в опозиция, изведнъж сега са подкрепили ГЕРБ да завземат най-важните комисии.

"И то при положение, че ние им обещахме това, което те получиха от ГЕРБ. Защо избраха да сключат сделка с тях? Няма съмнение, че причината са финансово-икономически зависимости. Това се потвърждава от факта, че никой не искаше да се говори за политики, никой не искаше да има подписан документ с ясни ангажименти. Всички отказаха и говориха за джентълментски споразумения", допълни още лидерът на "Спаси София". Още: "Не са ни дали комисии в СОС, ние сме си ги взели. Внуците на ДС ще ми дават на мен..." (ВИДЕО)

По думите му кризата с неизбирането на председател на СОС за толкова дълго време е била умишлено предизвикана. "Напълно умишлен сценарий, за да могат на ключовите комисии да се инсталират хора на ГЕРБ или техни зависими такива, за да могат далаверите да продължат", категоричен е Бонев.

Защо е важно кой държи комисиите?

Той обясни и защо властта на председателите на комисиите е толкова ключова за функционирането на общината - председателят на общинския съвет има законово определен срок, в който трябва да насочва докладите, когато те постъпят при него, т.е. той не може да ги бави, да ги спъва.

"Когато обаче един доклад отиде в комисията, отново има срок, в който тя е длъжна да го разгледа, освен ако председателят на комисията не прецени, че са необходими още експертни становища. И тогава знаете ли как е записано: "срокът за получаване на тези становища е неопределен". Което означава, че аз утре мога да получа много важен доклад от кмета Васил Терзиев или на групата от ПП-ДБ-СС, вие сте председател на бюджетна комисия, получавате го, но казвате: "Да, това е една чудесна реформа, но имам нужда от още мнения" и давате на вашия оператор да напише това мнение, той обаче се бави 2 години. Няма сила, която да го накара да включи доклада в дневния ред", разясни Борис Бонев. Още: Лют спор между Бонев и Хекимян за власт и позиции в СОС

Според него човекът, който беше избран за председател на комисията по архитектура, изключително важна комисия, през която минава всяко едно строителство в града, е съдружник на бившия кмет от ГЕРБ на район "Лозенец" Любомир Дреков. "Въпросната госпожа Севдалина Петрова, която по принцип е отцепена от "Възраждане" - вече е самостоятелна единица, но връзките им с бившите управляващи изплуват", категоричен е той.

Има ли пукнатина между "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София"? Как ще действат те оттук-нататък? Вижте отговорите на тези въпроси в пълното интервю с Борис Бонев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю